Hlavní obsah

Nymburk opouští Jadranskou ligu, láká ho jiný projekt

PRAHA

Basketbalisté Nymburka obsadili v letošním ročníku Jadranské ligy osmé místo, ale příští sezónu v ní účinkovat už nebudou. „Důvodem je nejen pro nás neúnosná finanční náročnost, neboť start v soutěži přišel na šestnáct miliónů korun, ale i touha vrátit se do české ligy, jejíž prestiž neúčastí Nymburka rozhodně utrpěla,“ tvrdí prezident klubu Miroslav Jansta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér basketbalistů Nymburka Ron Ginzburg

Článek

Nymburk by si obhajobou domácího titulu zajistil popáté za sebou start v Eurocupu a k tomu i možnost zkusit kvalifikaci Euroligy, nechce se ale vzdát ani další mezinárodní konfrontace a chystá se naskočit do projektu VTB ligy, v níž dosud účinkuje 12 klubů z Ruska, Litvy, Polska, Ukrajiny, Lotyšska, Estonska, Běloruska a Finska.

„Vedení soutěže, kterou finančně zabezpečuje a dává ji také své jméno silná ruská banka, velmi vážně uvažuje o rozšíření o dvě až čtyři místa a už v pondělí 28. března má padnout verdikt. Zájemců je spolu s námi osm a myslím, že naše vyhlídky na přijetí jsou slušné, ať díky výsledkům nebo i atraktivitě českého trhu pro tuto oblast,“ říká manažer Jiří Zídek, který o účasti intenzivně jedná s ředitelem VTB ligy Širokovem.

„Pro zlepšení kvality basketbalového projevu týmu potřebujeme hrát něco navíc. Jedině v měření sil s cizinou dokážeme výkonnostně růst,“ dodává Jansta. Nymburk by vstupem do nového projektu narazil zase na atraktivní soupeře. V této sezóně VTB Ligu hraje i kvintet (CSKA Moskva, Chimki Moskva, Žalgiris Kaunas, Lietuvos Rytas a Gdyně) z prestižní Euroligy.

V Nymburku jsou tak připraveni od podzimu hrát tři soutěže najednou. „Čeká nás víc zápasů, vycházelo by to až na počet 85 za sezónu, což by jistě vyžadovalo rozšíření kádru. Na druhou stranu bychom měli přece jen méně cestování a ekonomicky by to pro nás bylo výhodnější i z toho důvodů, že do VTB ligy neexistuje žádný vstupní poplatek a každý tým na konci sezóny obdrží sponzorský příspěvek 85 tisíc euro, čímž se částečně pokryjí náklady na účast,“ vysvětluje Jansta.

Reklama

Související témata: