Hlavní obsah

Stibitz bude jako druhý Čech uveden do volejbalové Síně slávy

František Stibitz bude jako druhý Čech po mistru světa Josefu Musilovi uveden do volejbalové Síně slávy. Dlouholetý funkcionář domácího svazu i mezinárodní federace FIVB, který zemřel v roce 2008, vstoupí mezi největší osobnosti volejbalové historie in memoriam 28. října v americkém městě Holyoke.

Článek

Vysokoškolský pedagog Stibitz se věnoval zejména pravidlům volejbalu, v FIVB byl dokonce předsedou pravidlové komise. Život ale zasvětil nejen sportu pod vysokou sítí, o němž publikoval řadu odborných článků a skript; v Česku byl jmenován členem volejbalové i basketbalové Síně slávy.

Vedle Stibitze letos do mezinárodní volejbalové Síně slávy vstoupí dalších pět osobností, vesměs bývalých vynikajících hráčů: Ital Lorenzo Bernardi, Srb Vladimir Grbič, Argentinec Hugo Conte, Magaly Carvajalová z Kuby a Američanka Rita Crocketová.

"Budou odměněny legendy, které přispěly k popularitě a reprezentaci volejbalu po celém světě," uvedl na webu volleyhall.org zástupce vedení Síně slávy Doug Beal.

Jako první Čech byl do světové Síně slávy před sedmi lety uveden Josef Musil. Bývalý vynikající nahrávač je majitelem dvou olympijských medailí, dvojnásobným mistrem světa a českým volejbalistou století.

Mezinárodní Síň slávy existuje od roku 1985. Zpočátku byla jen čistě americká, ale od roku 1998 otevřela své dveře i pro volejbalisty z ostatních zemí.

Reklama