Hlavní obsah

Basketbalistky USK budou mít z poloviny jiný kádr

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha, které se v sobotu po dvou letech vrátily na český ligový trůn, vstoupí do příští sezony s výrazně obměněným kádrem a může se v něm objevit až polovina úplně nových hráček. Po skončení sezony tým čeká velká přestavba a už teď je jisté, že v něm skončí Markéta Bednářová, Michaela Ferančíková, Edita Šujanová, Tereza Pecková a Anna Vajdová. Nejisté je také další setrvání řecké střelkyně Evanthie Maltsiové.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Romana Hejdová z Brna (vpravo) a Petra Kulichová z USK Praha

Článek

Bednářová a Ferančíková se loučí s vrcholovým basketbalem kvůli rodinným důvodům, Šujanové a Peckové vedení klubu neprodlužilo končící smlouvy. A nového kontraktu se nedočkala ani maďarská podkošová hráčka Vajdová, která přišla v lednu na výpomoc do konce sezony z Fenerbahce Istanbul. Smlouva vypršela také Maltsiové, s níž nyní USK jedná o dalším možném působení. "Zvažujeme, co a jak dál. Stejně jako ona. Je to otevřená záležitost," řekl ČTK manažer USK Marek Kučera.

Na místa odcházejících hráček tak musí šéfové klubu přivést nové posily. Už nyní padla možnost angažovat nejužitečnější hráčku loňského mistrovství světa Hanu Horákovou, která naposledy hájila barvy Fenerbahce Istanbul. "Jednání s Hankou byla korektní, ale prý chce ještě zůstat v zahraničí, což respektujeme," řekl Kučera.

USK tak nyní zvažuje další možnosti. Prioritou pro klub z Folimanky je získání českých hráček. V úvahu přicházejí ty z domácí soutěže, ale i reprezentantky působící v zahraničí. "Dlouhodobě chceme stavět hlavně na českých basketbalistkách, ale když nebude jiná možnost, budeme se muset poohlédnout i po cizinkách," uvedl Kučera.

USK má nyní pod smlouvou šest hráček. Platí to pro pivotku DeLishu Miltonovou-Jonesovou, Evu Vítečkovou, Kateřinu Elhotovou a Kateřinu Bartoňovou. Nové kontrakty nedávno podepsaly rozehrávačka Lindsay Whalenová a pivotka Petra Kulichová. Kdyby nedopadla jednání s Maltsiovou, muselo by vedení klubu přivést pět či šest nových akvizic. To se bude odvíjet od toho, zda trenéři vsadí na soupisku čítající jedenáct, či dvanáct hráček.

Aktuální sestava USK:
Rozehrávačky: Lindsay Whalenová, Kateřina Bartoňová,
Křídla: Kateřina Elhotová, Eva Vítečková,
Pivotky: DeLisha Miltonová-Jonesová, Petra Kulichová.

Reklama