Hlavní obsah

Hvězda se loučí. Australský basketbalista Bogut ukončil kariéru

Hvězdný australský basketbalista Andrew Bogut se po dlouhém zvažování rozhodl v 36 letech ukončit kariéru. Někdejší první hráč draftu NBA a šampion s Golden State z roku 2015 se původně chtěl rozloučit na olympijských hrách v Tokiu, po jejich přesunutí kvůli pandemii koronaviru si nebyl jistý, zda u basketbalu ještě další rok vydrží.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Andrew Bogut se rozhodl ukončit kariéru.

Článek

"Nebylo to snadné rozhodnutí, ale myslím, že je správné," řekl Bogut ve svém podcastu Rogues Bogues. "Všechna dřívější rozhodnutí a to, kde budu v příští sezoně hrát, jsou pryč. Končím s profesionálním basketbalem s okamžitou platností," dodal.

Bogut přiznal, že za dlouhým váháním ohledně basketbalové budoucnosti byla jeho touha rozloučit se pod pěti kruhy v Tokiu. "Doufal jsem, že si zahraju na olympiádě 2020 a pak skončím, že to bude skvělý počin, startovat na čtvrtých hrách, ale zkrátka to tak nemělo být," konstatoval.

Australský pivot v NBA nastupoval vedle Golden State také za Milwaukee, které ho v roce 2005 draftovalo, Dallas, Cleveland a Los Angeles Lakers. V elitní soutěži strávil 14 sezon. Poslední dvě sezony odehrál za Sydney Kings v domácí lize. S reprezentací se velké medaile nedočkal, na olympijských hrách startoval v letech 2004, 2008 a 2016. V Londýně 2012 kvůli zlomenému kotníku chyběl. Na loňském MS v Číně Austrálii pomohl do semifinále.

Již během jarní koronavirové krize přiznal, že hrát zápasy pro něj není problém, ale už nechce podstupovat každodenní tréninkový dril. "Začínám si více cenit svého zdraví v každodenním životě, a toho, jak na tom budu, až mi bude 40, 45 nebo 50 let. Někdo by mohl říct, že to je jen šest měsíců tréninku navíc, ale dostal jsem se do bodu, kdy už to prostě nechci," dodal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama