Hlavní obsah

Plážoví volejbalisté Kubala s Benešem budou hrát v Haagu o bronz

Plážoví volejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš postoupili na turnaji Světového okruhu v Haagu do semifinále, což se českému páru naposledy povedlo před 11 lety. Tehdy skončili Michal Palinek s Martinem Léblem v Marseille čtvrtí. Kubala s Benešem mohou tento výsledek překonat v nedělním utkání o bronz, kam se dostali po semifinálové porážce 0:2 s domácími Nizozemci Reinderem Nummerdorem a Richardem Schuilem. O jejich soupeřích se teprve rozhodne.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Beneš (vpravo)

Článek

Také Kubala si už ale v semifinále Světového okruhu zahrál, v roce 1998 byl v Berlíně s Palinkem rovněž čtvrtý. Kubala a Beneš spolu skončili na grandslamech dvakrát pátí, maximum si nyní vylepšili na nizozemském turnaji, který je zařazen do nižší kategorie open.

V hlavní soutěži v Haagu vyhrál nejlepší český pár tři zápasy za sebou a dnes měl na premiérový postup do bojů o medaile dva pokusy. První mu ještě nevyšel, ve čtvrtém kole Kubala a Beneš podlehli Brazilcům Cunhovi s Ricardem 0:2.

"Zkazilo se tady počasí, kvůli bouřce se zápas dokonce musel o hodinu a půl odložit a my jsme doufali, že Brazilci v tom dešti nebudou moc ochotní hrát. Ale byli lepší, přehráli nás obranou, kterou mají jednu z nejlepších na světě," řekl ČTK Kubala.

V opravách potom český pár nastoupil proti italské dvojici Nicolai Paolo, Daniele Lupo a zvítězil 2:0. "To je nově složená dvojice a vede si velmi dobře - na minulém turnaji v Alandu byli sedmí, tady vyřadili nejvýš nasazené Poláky. Ale dokázali jsme je ubránit, v tom větru jsme byli schopní si líp nahrát," dodal Kubala.

V semifinále dnes v 19:00 Češi nastoupí proti domácím Nizozemcům Reinderu Nummerdorovi a Richardu Schuilovi, kteří letos na ME získali pátou medaili za sebou. Turnaj vyvrcholí v neděli.

Lenka Háječková s Hanou Klapalovou v opravách podlehly americkým exmistryním světa Jennifer Kessyové a April Rossové 1:2 a obsadily sedmé místo. Na Světovém okruhu to je jejich nejlepší letošní výsledek, na mistrovství světa i Evropy ale došly až do semifinále.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu mužů a žen v Haagu:
Muži:
4. kolo: Cunha, Ricardo (2-Braz.) - P. Beneš, Kubala (6-ČR) 2:0 (11, 17),
opravy - 6. kolo: P. Beneš, Kubala - Nicolai, Lupo (7-It.) 2:0 (16, 18),
semifinále: Nummerdor, Schuil (8-Niz.) - P. Beneš, Kubala 2:0 (15, 19).
Ženy:
Opravy - 5. kolo: Kessyová, Rossová (8-USA) - Klapalová, Háječková (16-ČR) 2:1 (16, -19, 12).
Český pár obsadil sedmé místo.

Reklama