Hlavní obsah

Volejbalistům se hala pro ME líbí, ale klepou v ní kosu

První dva tréninky mají za sebou čeští volejbalisté v karlovarské KV aréně, v které budou od soboty bojovat v základní skupině mistrovství Evropy. Hokejová hala jim přijde pro souboje nad vysokou sítí příjemná, ale zvykají si na pro ně netradiční chlad, který cítí od ledu schovaného pod palubovkou.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Čeští volejbalisté se už připravují na ME.

Článek

"Myslím, že hala je na to, že to je velká aréna, velice příjemná a patří k těm útulnějším," řekl trenér českého výběru Jan Svoboda. "I osvětlení, které bývá největší problém, je pro volejbal přijatelné, takže teď jde hlavně o to si na všechno rychle zvyknout, což tři čtyři dny trvá, to asi neurychlíme," dodal kouč.

Novinkou pro volejbalisty je chlad od ledové plochy ukryté pod vrstvami krytiny, na které se hraje. "Podlaha je studená a obecně je v hale trochu chladno, ale to si v pohodě vyřídíme a dobereme se dobrého stavu," uvedl Svoboda s tím, že se s vedením haly dohodne na vyřešení situace. "Při zápase to tak vadit nebude, ale při tréninku, když tam trávíme tři hodiny, tak je tam na rozcvičování chladno," připustil kouč.

"Je tu trochu chladněji než v normálních halách, ale jsme tu o týden dříve, abychom si na to zvykli," sdělil nahrávač Petr Zapletal ČT po tréninku.

Nezvyklá i hokejová šatna

Nezvyklá je pro volejbalisty i hokejová šatna. "Je opravdu krásná. Na naše poměry je ale obrovská a trošku se tam ztrácíme. Mám dojem, že se tam vejdou všechny čtyři mančafty," smál se Svoboda. Při pondělním tréninku už zazněly hlasy, že by to chtělo do šatny nějakou muziku. "Čekám, že hráči něco vymyslí," řekl Svoboda.

Volejbalisty čeká v úterý modelový trénink s výběrem Ruska a se stejným soupeřem, jedním z hlavních favoritů turnaje, absolvují ve středu herní generálku na turnaj. Pak už jen dva tréninky a v sobotu vstup do turnaje s Portugalskem.

"Prioritou teď je si zvyknout na halu, což znamená hodně odservírovat a napřihrávat, protože hráči potřebují získat prostorovou orientaci," řekl Svoboda. Tým ale stále piluje všechny herní činnosti. "Vedle servisu a přihrávky se věnujeme příjmu, obraně i bloku, hrajeme tréninkové sety. Dá se říci, že děláme všechno," dodal Svoboda.

Reklama