Hlavní obsah

Z basketbalového hříšníka Artesta se stal Světový mír

LOS ANGELES

V basketbalové NBA už nebude působit kontroverzní Ron Artest. Jeden z nejlépe bránících hráčů soutěže ovšem neukončil kariéru ani neodešel z Los Angeles Lakers - nechal si totiž oficiálně změnit jméno. Od nynějška se nazývá Metta World Peace, tedy Světový mír.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Ron Artest se raduje z vítězství Lakers.

Článek

Vítěz NBA z roku 2010 dosáhl změny jména v pátek u soudu v Los Angeles a jako World Peace už bude vystupovat od pondělí v další řadě zábavního pořadu Dancing With the Stars, v Česku známé jako Stardance.

"Změnou jména jsem chtěl inspirovat všechny mladé lidi na celém světě. Jsem rád, že je to nyní oficiální," uvedl World Peace v tiskovém prohlášení. Potvrzení změny jména se zdrželo zhruba o měsíc, neboť musel nejprve zaplatit pokutu za jízdu v autě bez řidičského průkazu.

Nové doklady i jmenovku na dresu

Jak potvrdil jeho mluvčí Courtney Barnes, bude mít World Peace nové doklady a jmenovku na dresu. Artest prý usiloval o změnu na Světový mír několik let, ale dlouho nemohl přijít na vhodné první jméno. Nakonec našel slovo Metta, což je buddhistický termín pro laskavost a přátelskost k druhým lidem.

Nekrmil ani psa

World Peace má ovšem spíš pověst rebela než svatouška. Jeho jméno je spojeno s množstvím kontroverzí - ta nejznámější je z roku 2004, kdy byl za působení v Indianě za účast ve rvačce s fanoušky Detroitu suspendován na 73 zápasů. Měl také potíže se zákonem kvůli domácímu násilí a úřady mu odebraly psa, jehož nekrmil.

Kromě pokut za disciplinární prohřešky jednatřicetiletý rodák z newyorské čtvrti Queens sbíral i ocenění. V roce 2004 byl vyhlášen nejlépe bránícím hráčem NBA, zahrál si v Utkání hvězd a loni pomohl k triumfu Lakers životním výkonem v rozhodujícím sedmém utkání finále proti Bostonu.

World Peace napodobil legendu NBA Kareema Abdula-Jabbara, jenž se narodil jako Ferdinand Lewis Alcindor, ale po konverzi k islámu se na začátku své hvězdné kariéry nechal přejmenovat. Podobně se z neméně slavného boxera Cassiuse Claye stal Muhammad Ali.

Reklama

Související témata: