Hlavní obsah

Ve finále volejbalového ME se utkají Italové a Srbové

VÍDEŇ

Volejbalisté Polska neobhájí ve Vídni titul mistrů Evropy, do finále na jejich úkor postoupili Italové. Šampiony se nestanou ani největší favorité turnaje Rusové, kteří prohráli dramatický semifinálový duel se Srby.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Italští volejbalisté se radují z postupu do finále ME.

Článek

Dnešní úvodní zápas ve Vídni italští reprezentanti rozhodli už ve třech setech a po hubených letech se vracejí na evropské výsluní. O medaili na ME budou hrát poprvé od roku 2005, kdy získali titul.

Poláci, kteří v osmifinále vyřadili český tým a ve čtvrtfinále Slováky, nenavázali na kvalitní kolektivní výkony z pražské skupiny a karlovarské fáze play off. Italové jejich útoky včetně hlavní opory smečaře Bartosze Kurka ubránili a nečekaně hladce zvítězili. Ve finále se utkají s lepším z dvojice Rusko - Srbsko.

Polští volejbalisté chtěli zlomit kletbu, protože Italy za poslední roky na velké akci neporazili. Ale ani tentokrát to nedokázali. K vítězství hráčů v azurových dresech přispěl i univerzál Michal Lasko, pro něhož byl zápas o to prestižnější, že se v Polsku narodil.

První semifinále bylo zároveň soubojem italských trenérů, neboť Poláky vede Andrea Anastasi a své krajany Mauro Berruto.

Posléze se ve vídeňské Stadthalle odehrálo pětisetové drama se šťastným koncem pro Srby, kteří mají šanci přidat do sbírky druhý titul po roce 2001, kdy v Ostravě ještě pod hlavičkou Jugoslávie triumfovali poprvé. Vítězové Světové ligy Rusové nedotáhli v prvním setu k úspěchu vedení 15:10, ale v dalších dvou něco podobného nepřipustili a výsledek otočili.

Čtvrtý set byl nervy drásající, Srbové odvrátili čtyři mečboly a sami proměnili pátý setbol (33:31). Rychlé počáteční vedení v tie-breaku 4:1 už potom nepustili a překvapení dokonali olympijští vítězové z roku 2000 proměněním prvního mečbolu.

Semifinále ME ve volejbalu mužů ve Vídni:
Itálie - Polsko 3:0 (22, 21, 20), Srbsko - Rusko 3:2 (23, -17, -22, 31, 13).

Reklama