Hlavní obsah

Po bouračce a hurikánu mě snad už nic zlého nepotká, doufá rozehrávač Nymburka Lawrence

Do Nymburka přestoupil z týmu úhlavního rivala Prostějova. Pětadvacetiletý rozehrávač Eugene Lawrence se však do přípravy českého mistra zapojil se značným zpožděním. Nejprve ho doma v USA zdržela srpnová autonehoda, potom nemohl přiletět kvůli hurikánu Irene.

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

Eugene Lawrence (vpravo) ještě v dresu Prostějova.

Článek

Zažil jste někdy tak hektické léto?

Věřím, že po hurikánu a bouračce už je všechno zlé za mnou a další malér nepřijde. Už se chci soustředit jen na basket. Jsem v Nymburce sotva týden, ale rychle se dostávám do kondice.

Jak to vlastně bylo s tou nehodou?

Jel jsem jako spolujezdec v autě, do kterého narazil další vůz a já se praštil tak nešťastně, že jsem si zlomil čelist a musel na operaci. Sotva mě pustili z nemocnice, přišel hurikán. Žiju v Brooklynu a nikdo nevěděl, co bude. Uposlechli jsme výzvy a dva dny nevycházeli z domu.

Zlomenou čelist vám ještě zpevňuje titanová výztuha. Neomezuje vás to nějak?

Uvažoval jsem, že bych z opatrnosti hrál s maskou, ale ztrácel jsem v ní periferní vidění. Pusa občas ještě pobolívá, ale hojí se dobře a podle lékařů brzo budu úplně v pořádku. Na hřišti už dělám naplno všechny věci.

S jídlem ale asi máte ještě potíže.

Ke snídani, obědu i večeři musím mít jen polévky nebo kaše. Na rozdíl od řady krajanů nejsem vyhlášený milovník fastfoodu, raději si zajdu na pořádný kus masa do restaurace a česká kuchyně mi během těch dvou let, co jsem tady, docela přirostla k srdci.

Kde teď bydlíte?

Stejně jako všichni další cizinci z Nymburka v poděbradském apartmánu. Sice jsem z New Yorku, ale teď jako bych se vracel do studentských let. Městečka tady mi připomínají campus, kde jsem tehdy žil. A vím, že je odsud blízko do Prahy, tu bych chtěl víc poznat. Jen mám ještě starosti s autem, zatím jsem si ho nevybral. Jsem zvyklý na automatické převodovky a dělá mi problém řadit, takže dosud mě všude vozí.

Proč jste se vůbec rozhodl změnit dres?

Už jsem cítil, že potřebuju udělat krok dál. Posunout se do lepšího týmu a do kvalitnějších soutěží. Nymburk získává respekt na evropské scéně a je pro mě skvělou šancí. Dostal jsem se na vyšší úroveň, ale o předchozím působišti nemůžu říct špatné slovo.

Budou zápasy s Prostějovem pro vás hodně prestižní?

V Nymburku mi nikdo minulost nepřipomínal, ale z Prostějova jsem slyšel, že se na mě kluci těší. Asi to od nich ve vzájemném zápase schytám, půjdou po mě ostře.

Věříte, že se konečně dočkáte titulu, o nějž jste v Prostějově dva roky marně usiloval?

Je to moje velké přání. Mám i sen o Eurolize, kvalifikace nás čeká už příští víkend. Nevidím důvod, proč do toho jít s pesimismem a nepoprat se o to. Jsme dost silní, abychom se pokusili o postup.

Reklama

Související témata: