Hlavní obsah

Volejbalistky vyřídily Francii a po čtrnácti letech jsou mezi elitní evropskou osmičkou

BĚLEHRAD/PRAHA

České volejbalistky to v bělehradské hale Pionir dokázaly a poprvé od ME 1997, kde na domácí palubovce uhrály bronz, se na kontinentálním šampionátu dostaly mezi osm nejlepších týmů. Ve středečním večerním boji o postup do čtvrtfinále porazily za 102 minut Francii 3:1 a už ve čtvrtek od 17 h narazí v srbské metropoli na dosud neporažené Německo.

Foto: Darko Vojinovič, ČTK/AP

Radost českých volejbalistek

Článek

České hráčky si proti Francouzkám docela věřily. „Loni jsme s nimi hrály v kvalifikaci právě o Evropu a dvakrát je porazily. Když budeme mít zase den, můžeme to dokázat znova,“ tvrdila ještě před zápasem pro Radiožurnál Helena Havelková.

Do úvodní sady vstoupily lépe soupeřky, ale české hráčky při servisu Pastulové získaly rozhodující náskok čtyř bodů a také zásluhou kvalitních bloků rozhodly za 25 minut úvodní dějství pro sebe. Ve druhém setu ale přišly české chyby. „Přestaly jste hrát, nejdete do útoku tak odvážně a necháváte soupeřky lehce pokládat míč,“ zlobil se při oddechovém čase trenér Jíří Šiller. Po využití druhého francouzského setbolu bylo srovnáno.

Od třetího setu ale existovalo na palubovce jen jedno družstvo. České ženy měly výraznou převahu a dovolily Francii pokaždé uhrát už jen 14 bodů. Silnou zbraní soupeřek měl být servis, jenže české volejbalistky ho dobrou přihrávkou dokázaly eliminovat a úplně tak rozložily v prvních dvou setech dobře organizovanou hru Francii.

Kouč vsadil na osvědčenou základní sestavu, která působila čím dál sebevědoměji a důraznějším útokem brala Francii elán a dostávala ji pod tlak. Vítězkám se dařilo nejen podání, ale uplatnily i kvalitní obranu na síti a kráčely neochvějně za postupem. Nápadité akce připravovala nahrávačka Mühlsteinová, hlavními tahounkami byly na síti Havlíčková s Havelkovou, jejichž útočné akce byly pro soupeřky smrtící.

Osmifinále mistrovství Evropy volejbalistek
Česko – Francie 3:1 (21, -23, 14, 14). Hráno102 minut.
Sestava ČR: Havlíčková, Havelková, Plchotová, Mühlsteinová, Barborková, Pastulová, libero Jášová - Vanžurová, Kossanyiová, Svobodníková.
Další čtvrtfinále: Turecko – Rusko 3:0, Itálie – Nizozemsko 3:1, zbývající čtvrtfinálová utkání se hrají ve čtvrtek: Česko – Německo (17 h, ČT 4) a Srbsko – Polsko.

Reklama

Související témata: