Hlavní obsah

Basketbalisté Prostějova v kvalifikaci o Evropský pohár neuspěli

Basketbalisté Prostějova prohráli domácí odvetu kvalifikace o Evropský pohár s Akademikem Sofia 77:87 a do hlavní fáze neprošli. Pokračovat budou ve třetí nejvyšší evropské soutěži Vyzývacím poháru. V prvním utkání v Bulharsku Hanáci podlehli 65:70.

Článek

O dnešní porážce Prostějova rozhodla po vyrovnaném poločase třetí čtvrtina, kterou Orli prohráli rozdílem 18 bodů. Přestala se jim dařit střelba a ztráceli často míče už při přechodu do protiútoku.

Pětibodová ztráta z úvodního duelu opticky prostějovské basketbalisty svazovala. Hosté těžili z jednoduchých akcí do podkošového prostoru a Hanáci je mnohdy zastavovali jen za cenu faulů.

Sofia už v 11. minutě získala pětibodový náskok a trenér Orlů Zbyněk Choleva sáhl k přechodu na zónovou obranu. Touto variantou poněkud otupil jednu z důležitých zbraní soupeře, kterou byla koncovka ze střední vzdálenosti, a také se výrazně zlepšilo doskakování domácích. V týmu Akademiku si vedli nejlépe ve střelbě Mack s Owensem, Prostějov držel přesně zakončující Nicholson, jenž jen za první poločas zaznamenal 11 bodů. Svou bilanci už ale po změně stran nezlepšil.

Ještě chvíli po poločase blýskala Prostějovu postupová naděje. Ve 25. minutě byl stav nerozhodný 49:49, ale následná šňůra 12 bodů bulharského týmu zcela srazila domácí do kolen.

"Třetí čtvrtina nám utekla. Sofia byla lepší jeden na jednoho, vytvořili si pozice a na rozdíl od nás proměňovali koše. My jsme se trápili a nehráli naši hru," posteskl si kouč Prostějova Zbyněk Choleva. "Hra byla kostrbatá, neměli jsme tempo, rytmus, najednou to bylo v mžiku o desítky. Nebylo to příjemné podívání. Nestíhali jsme na nohách, hodně faulovali," uvedl.

Orli se jen obtížně prosazovali přes pohyblivou a důraznou obranu protivníka a ztráceli míče i při zakládání akcí. I když se basketbalisté Prostějova ještě na chvíli vzchopili, stačili už jen korigovat prohru a s myšlenkou na historický klubový úspěch na evropské scéně se rozloučili.

"Byl to předčasný vrchol sezony. Tým je čerstvý. Doufali jsme, že po dobrém výsledku v Sofii uspějeme. Prohra nás mrzí," řekl Choleva.

Reklama

Související témata: