Hlavní obsah

Basketbalistky Brna prohrály v Evropské lize s Tarantem

BRNO

Basketbalistky Friska Brno prohrály v třetím kole Evropské ligy ve skupině C na domácí palubovce s italským Tarantem 59:66. České vicemistryně si připsaly už třetí prohru v soutěži. Navzdory porážce držely se soupeřkami po většinu utkání krok, doplatily ale na chvilkový výpadek v třetí čtvrtině, který Italky pohotově využily dvanáctibodovou šňůrou k otočení výsledku.

Foto: Sport.cz

Evropské ligy basketbalistek Frisco Sika Brno - CB Taranto. Vpravo Farhiya Abdiová z Brna, vlevo Michelle Grecová z Taranta.

Článek

"Podali jsme náš nejlepší výkon v letošní Evropské lize. Zlepšili jsme se v obraně, ale v útoku naše hra ve třetí čtvrtině trochu skřípala. Proti zónové obraně soupeřek jsme byli bezradní," poznamenal po utkání trenér Brna Jan Bobrovský.

Na rozdíl od předcházejících dvou nevydařených vystoupení v Evropské lize začaly tentokrát Brňanky soustředěně. Snažily se co nejméně chybovat a z jejich výkonu bylo patrné i vyšší herní nasazení. Také si po většinu prvního poločasu udržovaly nepatrný náskok, který však jejich soupeřky stačily vždy srovnat.

V úvodních minutách držela v brněnském týmu střeleckou taktovku americká pivotka Robinsonová, která jen za první čtvrtinu zaznamenala devět bodů. V koncovce i sbíráním míčů v podkošových soubojích ji doplňovala její krajanka Thomasová. Této dvojici dobře sekundovala Hejdová a střelecky se dařilo Abdiové.

Předností Taranta byla zejména výšková převaha. Projevovala se nejvíce v podkošových soubojích, kde hráčky Brna jen s velkou námahou bránily pivotky Vaughnovou a Godinovou. Impulzivní trenér Ricchini své svěřenkyně po každé větší chybě střídal a postupně protočil celou lavičku.

I když Brňanky hrály nápaditěji, v jejich kombinační souhře místy skřípala finální přihrávka, což se projevovalo zbytečnými ztrátami míčů. Několikrát si hráčky Friska vybojovaly čtyřbodový náskok, který ale po nedorozuměních v obraně zase lehce ztratily.

Ještě necelých šest minut po změně stran si udržovaly brněnské basketbalistky nepatrnou převahu. Ovšem chvilkový výpadek celého týmu proložený ztrátami míčů a nepřesnou koncovkou dal závěru zápasu jednoznačnou podobu.

V 26. minutě vedly české vicemistryně 39:35, následná dvanáctibodová šňůra Taranta ale hodně zacloumala psychikou nezkušeného brněnského týmu. "Tady se rozhodlo. Čtyři minuty jsme nedali koš, špatně jsme kombinovali," dodal Bobrovský.

Bojovností se hráčky Brna ještě vrátily do zápasu a na chvíli snížily náskok soupeřek na rozdíl pouhých dvou bodů. Výpadek z třetí čtvrtiny už ale nenapravily.

"Podaly jsme ale mnohem lepší výkon než v předcházejících zápasech. Hlavně jsme hrály v prvním poločase lépe v obraně a dařila se nám mnohem lépe koncovka. Škoda toho výpadku," uvedla po utkání brněnská pivotka Ashley Robinsonová.

Evropská liga basketbalistek, 3. kolo skupiny C:
Frisco Brno - Taranto 59:66 (18:18, 31:31, 43:47)
Nejvíce bodů: Robinsonová 15, Abdiová a Thomasová po 14, Hejdová 10 - Vaughnová 16, Sottanaová 13, Godinová 12, Dačičová 10. Rozhodčí: Den Heuvel (Niz.), Elis (Brit.), Larsen (Dán.). Trestné hody: 17/13 - 20/17. Fauly: 15:18. Trojky: 2:1. Diváci: 650.

Reklama

Související témata: