Hlavní obsah

Budějovičtí volejbalisté šokovali v Lize mistrů. V Itálii porazili jeden z nejlepších týmů světa

CUENO

O obrovské překvapení se postarali volejbalisté Českých Budějovic. V Lize mistrů se dočkali historicky prvního vítězství, které senzačně vybojovali v Itálii. Na palubovce Cunea vyhráli 3:0 po setech 30:28, 25:20 a 25:23. Na úkor obrovského favorita se tak dostali rázem do hry o postup ze skupiny, v níž před týdnem podlehli francouzskému týmu Poitiers a ve které ještě figuruje německý Unterhaching.

Foto: Veis David, ČTK

Českobudějovičtí volejbalisté se postarali o obrovskou senzaci..

Článek

Jihočeši dokonale zaskočili italského vicemistra, který si zřejmě myslel, že mu výhra nad českým šampionem spadne sama do klína. Tým Jana Svobody potrestal Cuneo za profesorskou hru s vydatnou podporou letních posil, zkušených reprezentantů Petra Zapletala s Jakubem Novotným. Své maximum však ze sebe vymačkali i ostatní českobudějovičtí hráči.

Čeští mistři naznačili hned v úvodu, že by už rádi tříleté čekání na první úspěch v elitní evropské soutěži ukončili. Dvakrát vedli, jenomže k prvnímu technickému time outu šlo Cuneo s tříbodovým náskokem 8:5. S pomocí Novotného servisu a důrazu venezuelského smečaře Rojase hostující celek srovnal krok a za stavu 12:12 dokonce donutil italské hvězdy k oddechovému času.

Zvládli dramatickou koncovku první sady

Tým kouče Svobody úspěšně útočil po Zapletalových nahrávkách středem hřiště a za stavu 23:24 sahal po senzačně vyhraném setu. Dva setboly ale Jihostroj nevyužil, šanci dostali Italové, kteří neproměnili dokonce tři, a tak České Budějovice vyhrály první set nad jedním z nejlepších světových týmů.

I po změně stran mistr české extraligy udržel kvalitu. Trenér Svoboda svěřil důvěru stejné základní sestavě, na lavičce zůstal reprezentant Mach a do sestavy Cunea se nevešel další blokař národního týmu Veselý. České Budějovice se v koncovce znovu dostaly do vedení 19:18 a už tak ztichlé tribuny ziskem druhé sady ještě více umlčely.

Třetí sadu odstartoval Svobodův tým skvěle (4:1) a Italové vyslali do boje brazilského univerzála Vissota, měřícího 212 cm. Drama v koncovce vrcholilo, Novotný nasměroval Jihočechy k dvoubodovému vedení a druhý mečbol za stavu 24:23 proměnil kapitán Sukuba. Hostující volejbalisté se pak oddávali radosti z největšího úspěchu klubové kariéry.

Volejbalová Liga mistrů, 2. kolo skupiny D:
Bre Banca Lannutti Cuneo - Jihostroj České Budějovice 0:3 (-28, -20, -23)
Nejvíce bodů: Wijsmans 15, Caceres 12, Mastrangelo 9 - Novotný 14, Rojas 13, Sukuba 11, Smrčka 10. Rozhodčí: Ormonde (Šp.), Gerothordos (Řec.). Čas: 82 min. Diváci: 1500.

Reklama

Související témata: