Hlavní obsah

Brno a USK vyzvou v Evropské lize neporažené Krakov a Valencii

PRAHA/BRNO

Velké výzvy stojí před basketbalistkami Frisco Sika Brno a ZVVZ USK Praha ve čtvrtém kole Evropské ligy. Elitní české týmy narazí na soupeře, kteří letos ještě nepoznali přemožitele. Brňanky, které stále čekají na první vítězství, se ve středu utkají s Krakovem, lídrem skupiny C. Hráčky USK, které před týdnem vybojovaly premiérový triumf v Kaunasu, se o den později představí na palubovce dosud suverénní Valencie, jejíž barvy hájí i česká reprezentantka Jana Veselá.

Foto: Sport.cz

Evropské ligy basketbalistek Frisco Sika Brno - CB Taranto. Vpravo Farhiya Abdiová z Brna, vlevo Michelle Grecová z Taranta.

Článek

Brňanky jsou sice před zápasem s Krakovem považovány za outsidera, ale trenér Jan Bobrovský věří v první letošní úspěch na evropské scéně. Optimismus mu prý dodal minulý zápas s italským Tarantem, v němž jeho tým sehrál vyrovnanou partii a nakonec odešel poražen jen o sedm bodů. "Podali jsme náš nejlepší letošní výkon v Evropské lize. Pokud hru ještě zlepšíme, tak můžeme nad Krakovem zvítězit," uvedl Bobrovský.

České vicemistryně budou mít o motivaci postaráno, Krakov v předminulé sezoně Brno vyřadil ve čtvrtfinále soutěže. Bobrovský věří, že bude moci nastoupit americká podkošová hráčka Ashley Robinsonová, jež se zranila proti Tarantu. Právě nejlépe doskakující hráčka Brna by měla hodně pomoci v soubojích s pivotkami Krakova, jež mohou těžit z výškové převahy.

"Pokusíme se trochu jinak bránit clony Krakova. Jejich pivotky jsou dost robustní, chybí jim však větší pohyblivost. Rozhodující bude obranný doskok," naznačil Bobrovský, že uvažuje i o částečné změně taktiky v defenzivě. Krakov se v Brně představí potřetí v historii, zatím v jihomoravské metropoli pokaždé prohrál.

USK míří do Valencie už počtvrté a také čeká na první úspěch v duelu se španělským velkoklubem, v minulých šesti vzájemných zápasech se pokaždé z výhry radovala Valencie, včetně osmifinálové série v předloňské sezoně.

Předchozí tři zápasy v soutěži s Györem, Kaunasem a Gdyní vyhrál čtvrtý tým loňského ročníku Euroligy o 17, 28 a 18 bodů. Nyní přivítá USK, který povzbudil úspěch v Kaunasu, po němž Pražanky upravily letošní bilanci na jednu výhru a dvě porážky.

"Jsme rádi, že jsme se dočkali výhry. Do týmu to přineslo lepší atmosféru. Nebylo by vůbec příjemné jet do Valencie s bilancí 0:3," řekl trenér Lubor Blažek, jehož tým si o víkendu v české lize užil velkou kanonádu a rozdrtil DSK Karlín 130:29. Ve Španělsku čeká USK úplně jiný zápas, o síle Valencie vypovídá i to, že tři její hráčky jsou mezi elitní desítkou nejlepších střelkyň Euroligy.

Zápas Brna s Krakovem začíná ve středu v 18:00, hráčky USK nastoupí ve Valencii ve čtvrtek od 20:30.

Reklama

Související témata: