Hlavní obsah

Basketbalisty čekají v kvalifikaci ME silné Turecko i Itálie

MNICHOV

Obtížný los mají čeští basketbalisté pro kvalifikaci o mistrovství Evropy 2013. Ve skupině F si zahrají proti vicemistům světa Turkům a Itálii, které mohou posílit hvězdy z NBA, a dále proti Portugalsku a Bělorusku. Ze šesti skupin postoupí na šampionát ve Slovinsku první dva celky plus čtyři nejlepší týmy na třetích místech. Kvalifikace se bude hrát systémem doma venku od 15. srpna do 11. září příštího roku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Luboš Bartoň (uprostřed) v utkání proti Slovensku

Článek

Český tým byl na mistrovství Evropy naposledy v roce 2007. Tehdy skončil na děleném 12. až 16. místě, následně spadl do divize B. Nyní se po změně kvalifikačního systému vrací do boje o šampionát, ovšem bitva to bude těžká. Především Turecko patří dlouhodobě mezi přední celky Evropy, zvláště když má v týmu hráče z NBA Türkogla, Asika či Kantera. Na letošním ME však prožilo zklamání, když skončilo už v osmifinále.

K favoritům skupiny bude patřit také Itálie, která se může pyšnit jedničkou draftu NBA z roku 2006 Andreou Bargnanim. I ta však na posledním šampionátu selhala a vypadla už v základní skupině. Stejně dopadlo Portugalsko. Outsiderem skupiny bude Bělorusko, které stejně jako Češi v poslední době hrálo divizi B.

Finálový turnaj se uskuteční v září 2013 ve Slovinsku, jistou účast na něm mají Španělsko, Francie, Rusko, Makedonie, Litva, Řecko, Británie a domácí reprezentace. O zbylých 16 míst se utká 31 reprezentací, které byly dnes ve Freisingu nedaleko Mnichova rozděleny do pěti skupin po pěti celcích a jedné po šesti.

Losovala se i kvalifikace mistrovství Evropy žen 2013. Český výběr má zásluhou čtvrtého místa na minulém šampionátu účast jistou stejně jako Rusko, Turecko, Chorvatsko, Británie a pořadatelská Francie. Vedení FIBA Europe dnes zároveň rozhodlo, že ME basketbalistek v roce 2015 bude mít 20 účastníků místo současných 16. O pořadatelství se ucházejí Maďarsko a Bělorusko.

Los kvalifikace mistrovství Evropy v basketbale v roce 2013:
Muži (hraje se mezi 15. srpnem 2012 a 11. září 2012):
Skupina A: Srbsko, Izrael, Černá Hora, Estonsko, Slovensko, Island.
Skupina B: Německo, Bulharsko, Švédsko, Ázerbájdžán, Lucembursko.
Skupina C: Chorvatsko, Ukrajina, Maďarsko, Rakousko, Kypr.
Skupina D: Gruzie, Bosna a Hercegovina, Lotyšsko, Nizozemsko, Rumunsko.
Skupina E: Finsko, Polsko, Belgie, Švýcarsko, Albánie.
Skupina F: Turecko, Itálie, Portugalsko, ČR, Bělorusko.
Ženy (hraje se mezi 13. červnem 2012 a 14. červencem 2012, ČR má postup jistý):
Skupina A: Bělorusko, Izrael, Maďarsko, Ukrajina, Portugalsko.
Skupina B: Černá Hora, Polsko, Srbsko, Estonsko, Švýcarsko.
Skupina C: Litva, Slovensko, Nizozemsko, Belgie, Slovinsko.
Skupina D: Španělsko, Německo, Bulharsko, Rumunsko, Švédsko.
Skupina E: Lotyšsko, Řecko, Itálie, Finsko, Lucembursko.

Reklama