Hlavní obsah

Nová kolektivní smlouva v NBA umožní dopingové testy mimo sezónu

Nová kolektivní smlouva v NBA mimo jiné umožní provádět u hráčů dopingové kontroly i během přestávky mezi jednotlivými ročníky soutěže. Aby pravidlo začalo platit a už v pátek odstartovaly přípravné kempy týmů na novou sezonu, musí nový kontrakt schválit nadpoloviční většina hráčů a majitelů klubů.

Foto: Tami Chappell , Reuters

Derrick Rose z Chicaga (vlevo) v utkání proti Atlantě. Ilustrační foto.

Článek

Basketbalisté doposud nepodstupovali kontroly od července do září, liga ale nově získá možnost provést až dva testy na steroidy a látky zvyšující výkonnost, ne však například na marihuanu. Hráčům to před středečním začátkem elektronického hlasování sdělil výkonný ředitel hráčské asociace Billy Hunter, který zároveň doporučil schválení kontraktu.

Kvůli sporům o podobě nové kolektivní smlouvy byla v ohrožení celá sezona slavné soutěže, hráči a majitelé však na konci listopadu přece jen našli společnou řeč. O rozhodnutí hráčů by mělo být jasno už před dnešním odpoledním hlasováním majitelů na společné schůzi.

Zkrácený ročník by měl v případě schválení definitivního znění dohody odstartovat 25. prosince a vyvrcholit nejpozději 26. června. Hráči včetně české šestky letošního draftu Jana Veselého dostanou poměrné části svých výplat, protože místo 82 zápasů v základní části jich odehrají jen 66.

Reklama