Hlavní obsah

Basketbalistky USK po třech výhrách v EL podlehly Galatasarayi

ISTANBUL

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály v 9. kole Evropské ligy na palubovce Galatasaray Istanbul 67:75 a po třech výhrách našly přemožitelky. Tým kouče Lubora Blažka se dál drží na čtvrtém místě skupiny A s bilancí pěti vítězství a čtyř proher. Dnes Pražanky nezvládly konec utkání, byť tři minuty před koncem po velké stíhací jízdě ztrácely jediný bod.

Článek

"Je to škoda, ale neudrželi jsme pevné nervy a několika chybami na konci jsme soupeři roli usnadnili. Ale celkově jsme odehráli slušný zápas," řekl ČTK Blažek. Galatasaray se s osmi triumfy osamostatnil na čele skupiny, protože konkurenční Valencie ve středu překvapivě podlehla v Kaunasu. Třetí Jekatěrinburg zase odjel s prohrou z Bourges. Příští středu USK hostí Kaunas. "Jak je vidět, v naší skupině se může stát cokoliv a ani my nedostaneme doma s Kaunasem nic zadarmo. Pro nás to může být klíčový zápas. Když vyhrajeme, postup by nám už neměl uniknout," připomněl Blažek, že do play off postoupí prvních pět týmů skupiny.

České mistryně toužily oplatit Galatasarayi prohru z prvního vzájemného utkání v Praze, ale už od začátku měly velké problémy s krytím amerických mistryň světa Taurasiové a Charlesové, které nakonec s celkovými 26 a 25 nastřílenými body dovedly istanbulský klub k vítězství. "Zápas jsme začali poměrně špatně, ale pak jsme se chytili a hráli svoji hru," řekl Blažek.

Pražanky na začátku druhé čtvrtiny ztrácely už třináct bodů, ovšem pak zahájily stíhací jízdu. USK svým střeleckým příspěvkem držela hlavně reprezentantka Elhotová. Ze zdánlivě jasně rozehraného zápasu se stalo drama, které vrcholilo v úplném závěru. Hostující tým cítil velkou naději na obrat hlavně tři minuty před koncem, kdy Španělka Montaňanová svým pokusem snížila na 63:64 a USK živil naději, že Galatasaray podruhé v historii dokáže zdolat.

Turecký velkoklub se však rázně postavil proti pražským plánům a osmibodovou šňůrou odvrátil hrozbu porážky. K rozhodujícímu náporu zavelela čtyřmi vstřelenými body Charlesová a USK už na devítibodové manko nestačil reagovat. Blažek po utkání cítil i mírnou křivdu. "Nechci, aby to znělo jako vymlouvání, ale je trochu zvláštní, když domácí tým má za 40 minut 24 trestných hodů a my jenom pět. Dvanáct bodů rozdílu ze šestek je dost. Ale my jsme zase chybovali i tím, že jsme nasbírali 21 ztrát, což je velké číslo," uvedl Blažek.

9. kolo Evropské ligy basketbalistek - skupina A:
Galatasaray Istanbul - ZVVZ USK Praha 75:67 (22:11, 35:29, 56:52)
Nejvíce bodů: Taurasiová 26, Charlesová 25, Printsová 12 - Elhotová 16, Miltonová-Jonesová 13, Montaňanová 12, Burgrová 8. Fauly: 16:20. TH: 24/16 - 5/4. Trojky: 3:5.

Reklama