Hlavní obsah

Nymburk porazil Soluň a v Eurocupu si zajistil postup ze skupiny

PARDUBICE

Basketbalisté Nymburka v pátém utkání Evropského poháru ULEB porazili Aris Soluň 78:72 a jedno kolo před koncem základní skupiny si zajistili postup do další fáze soutěže mezi šestnáct nejlepších týmů. Pokud Nymburk příští úterý zvítězí v Groningenu, skupinu C vyhraje. Nyní mají Středočeši bilanci čtyř výher a jedné porážky. Dnes jim proti Soluni v pardubické ČEZ Areně pomohl velký závěrečný obrat, dvě minuty před koncem prohrávali ještě o pět bodů.

Foto: Petr Horník

Basketbalista Nymburka Chester Tre Simmons

Článek

Na Nymburku jako by i dnes ležel stín z minulého nečekaného domácího klopýtnutí s Rudupisem Prienai. Osminásobní čeští šampioni hned na začátku nechali soupeře odskočit do vedení, pak zase svojí šňůrou určovali vývoj zápasu oni, ale velké výkyvy ve hře je provázely celý zápas.

Domácí na konci první čtvrtiny neuklidnilo ani vedení 18:10, vzápětí na ně dolehla i velká střelecká krize, když přes šest minut nedokázali skórovat. Naopak Soluň ukázala mnohem víc ze svého umění než při prohře v prvním vzájemném utkání. Domácí byli v obraně nešťastní hlavně z amerického kanonýra Jamese, který Nymburk trápil bleskurychlými nájezdy pod koš i střelbou z dálky. Jamese z míry nevyvedlo ani to, když jej domácí zkoušeli chytit do pasti při zónové obraně.

Domácí drželi ve hře na útočné polovině především Simmons, Benda a Lawrence, dopláceli ale na pomalý návrat do obrany a Soluni nechávali také hodně útočných doskoků. Přetahování o vedení pokračovalo až do úplného finiše. Nymburk byl už skoro na odpis, když Tsaldaris trojkou dvě minuty před koncem dal Arisu už pětibodové vedení (72:67). Pak se ale Středočeši vzepjali k velké stíhací jízdě. Simmons vzápětí odpověděl podobným dalekonosným pokusem a minutu před koncem hosté doplatili i na to, že se hrdina předchozích okamžiků James dopustil nesportovního faulu na Bendu.

Ten sice proměnil jen jednu šestku, ale Pumprla z následné akce z pod koše opět skóroval a dal svému týmu jeden bod k dobru. Důležité pro domácí bylo i to, že Wilson při následném úniku ubránil Jamese, který o několik okamžiků později popáté v utkání fauloval. Z lavičky už jen smutně sledoval, jak domácí Abrams oběma proměněnými trestnými hody Nymburk přiblížil k vítězství. O něj domácí nepřišli, i když Simmons s Naymickem dali jedinou šestku ze čtyř pokusů. Triumf těsně před koncem ještě stvrdil efektní smečí Pumprla.

Evropský pohár ULEB basketbalistů - 5. kolo:
Skupina C:
ČEZ Nymburk - Aris Soluň 78:72 (20:16, 34:31, 55:53)
Nejvíce bodů: Simmons 22, Benda 14, Pumprla 13, Lawrence 11 - James 28, Bogris 10. Rozhodčí: Paternico (It.), Kowalski (Pol.), Ozols (Lot.). Fauly: 17:28. Trestné hody: 28/16 - 15/13. Trojky: 6:5. Diváci: 1652.
Rudupis Prienai - Groningen 97:70.
Tabulka:
1. ČEZ Nymburk541406:3499
2. Aris Soluň532335:3118
3. Rudupis Prienai532401:3898
4. Groningen505316:4095

Reklama

Související témata: