Hlavní obsah

Trenér Fleischlinger oslavil stovku na setkání s legendami

BRNO

Seriál oslav stých narozenin uzavřel bývalý basketbalový trenér a hokejový rozhodčí Josef Fleischlinger dnes večer v brněnském hotelu International setkáním s českými basketbalovými hvězdami. Mezi gratulanty nechyběli za Klub olympioniků olympijští vítězové Jiří Daler a sportovní gymnastka Věra Růžičková.

Článek

"V basketbalu jsem vždy uznával hráče. Bez nich by se tato krásná hra nedala hrát a trenéři by byli k ničemu," poznamenal Fleischlinger, který je stále ve skvělé fyzické i duševní kondici.

Na setkání s šesti desítkami gratulantů nechyběli bývalí úspěšní basketbaloví reprezentanti a pozdější trenéři bratři Zdeněk a Jan Bobrovští, Zdeněk Konečný, Jiří Okáč, Vladimír Pištělák, František Konvička, Jiří Balaštík, Jiří Jandák, Petr Novický a další hráči, kteří mají ve své sbírce mistrovské tituly s brněnskou Zbrojovkou.

"Obdivuji Fleischlingerovu životní vitalitu. Vzhledem k jeho stovce je to až neskutečné. Těžko se nám něco podobného podaří," konstatoval úspěšný basketbalista a trenér Jan Bobrovský.

Sta let se Fleischlinger dožil 12. prosince. Pod jeho vedením získali českoslovenští basketbalisté dvě stříbrné medaile z mistrovství Evropy v letech 1947 a 1955. V roli asistenta trenéra byl také u zisku titulu mistrů Evropy v roce 1946. Jako hokejový rozhodčí řídil olympijský turnaj ve Svatém Mořici 1948, byl i basketbalovým rozhodčím.

Do výčtu jeho trenérských úspěchů patří i sedmé místo basketbalistů na olympijských hrách 1948 v Londýně, reprezentaci vedl i na dalších olympijských hrách v Helsinkách. V Brně přivedl basketbalisty Sokola Brno I k pěti mistrovským titulům.

Reklama