Hlavní obsah

Faerské ostrovy - Česko 27:26S postupem v kapse český tým nestačil na faerskou přesilu

Tórshavn

Čeští házenkáři už mohou o účast na ME 2022 přijít jen šílenou teorií spojenou se spoustou neočekávaných náhod, a tak v pátek v Tórshavnu nastupovali prakticky s postupem v kapse. V předposledním kvalifikačním utkání na Faerských ostrovech ale museli vedle tvrdě hrajícího soupeře čelit i únavě z cestování a především nepřízni zaskakujících domácích rozhodčích. Reprezentanti sice téměř celý zápas vedli, ale několik sporných verdiktů je rozhodilo a v napínavé koncovce podlehli 26:27, když jim sudí neuznali ani Bečvářovo vyrovnání v poslední vteřině.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Brankář národního týmu házenkářů Martin Galia.

Článek

Český tým dorazil na Faerské ostrovy po desetihodinovém letu přímo z ukrajinského Záporoží, kde odehrál ve středu večer předchozí kvalifikační zápas. Z únavné cesty se reprezentanti snažili rychle vzpamatovat a začátek duelu jim opravdu vyšel. Po čtvrthodině vedli 8:5, když je držel výborný Galia v brance a vyplácela se i střelecká nebojácnost spojek v čele s Klímou.

Protože původně delegovaní litevští rozhodčí neprošli na ostrovech testem na covid, narychlo za ně při nutném souhlasu českého týmu zaskočili domácí sudí. „Byli jsme evropskou federací trochu nesmyslně tlačeni k tomu, že se kvalifikace musí dokončit do 2. května, takže vlastně ani nebyla jiná varianta než nezvyklou skutečnost přijmout," prohlásil trenér Rastislav Trtík.

Pískat nestranně dokázali Faeřanům bohužel jen část utkání, postupně přece jen dovolovali krajanům čím dál víc tvrdosti ve hře. Národní tým měl přesto navrch, stačilo však pár technických chyb v posledních třech minutách první půle, aby se pohodlný náskok výrazně ztenčil.

Faeřanům totiž opakovaně vyšly rychlé protiútoky a z nepřiznivého stavu 8:12 se dotáhli na rozdíl jediné branky. Ve druhém poločase agresivity na hřišti přibylo, víc vyloučených ale bylo na české straně.

Národní tým navíc přišel o spojku Mubenzema, který si obnovil svalové zranění. „Žádný náš trhák ve skóre už nepřišel, což bylo škoda, protože kdyby se nám povedlo vést o tři, čtyři góly čtvrthodiny před koncem, tak s tím výsledkem Faeřané přes jakoukoli podporu nic neudělali," uznal Trtík.

Utkání v hlavním městě ostrovní dánské autonomie přihlíželi diváci bez roušek, kteří směli zaplnit až 70 procent kapacity haly. Nadšeni hrou svého mužstva, mocně povzbuzovali a tlaku z hlediště podléhali čím dál víc i faerští rozhodčí. Ve 48. minutě bylo vyrovnáno na 21:21, když rozhodčí přehlédli evidentní útočný faul domácích a protestující Galia byla vyloučen.

Pak už na palubovce vládly především emoce a Češi cítili křivdu, že čelí nedovolené přesilovce. „V této fázi se nám už nepovedlo ustát ten styl rozhodování. Přece jen pánové ve žlutém na nás byli trochu nastartováni," připustil Trtík, ale také litoval, že pod agresivitou domácích přece jen polevila obrana a osmnáctiletý talent Ellefsen přes její střed skóroval.

Hlavně pak v napínavé koncovce Hrstka nedal sedmičku a vyložené šance z pozice pivota zahodili Zeman i Užek. Poslední útok sice znamenal české vyrovnání, jenže asi jen faerští rozhodčí viděli Bečvářův útočný faul. „Už to nechám raději bez komentáře. Nedělní tečku za kvalifikací v Brně proti Ukrajině chceme napsat vítězně a tím potvrdit druhé místo ve skupině," vykládal Trtík.

Utkání skupiny 3 kvalifikace o postup na ME 2022 házenkářů:
Faerské ostrovy - ČR 27:26 (11:12)
ČR: Galia, Mizera - Hrstka 5, Bečvář 3, Jurka 2, Kotrč, Číp 1, Petrovský 2, Klíma 9, Užek, Mořkovský, Mubenzem 1, Zeman 2, Piroch 1, Fulnek, Franc.
Faerské ostrovy: Olsen a Ellefsen oba 5. Rozhodčí: Brimvik, Skeel Nolsoe (oba Faerské ost.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 3/2. Vyloučení: 2:6.
Aktuální tabulka
1.Rusko5320143:1338
2.ČR5212136:1285
3.Ukrajina5212132:1315
4.Faerské ostrovy5104117:1362

Reklama

Související témata: