Hlavní obsah

Trenérka Drešerová a její Lvice zvládly pandemii na jedničku

Praha

Stála u prvních krůčku hvězdných olympioniček Kristýny »Kiki« Kolocové a Markéty »Maki« Slukové a jednoznačně se zapsala do historie českého plážového volejbalu. „Jsou to moje holčičky ze školy, členky jedné z prvních přípravek, kterou jsem vedla," prozrazuje finalistka sportovně-společenské akce Díky, trenére, učitelka ze FZŠ Brdičkova a členka oddílu Lvi Praha. Právě tam v roce 2019 založila dívčí složku. „Už jsem se nechtěla dívat na to, jak nejtalentovanější holky odcházejí do Olympu a tři čtvrtiny končí," líčí Drešerová, která připravila pro projekt Díky za VZPruhu (Všeobecné zdravotní pojišťovny) pohybovou výzvu.

Foto: Lvi Praha

Trenérka Drešerová a její volejbalové Lvice zvládly pandemii na jedničku.

Článek

Zkušená trenérka hodně prožívala složité období, kdy amatérský sport a tréninky brzdila pandemie koronaviru. Lvice však mohou po roce nejistoty hrdě konstatovat: pandemii zvládly. „Snažily jsme se ji neregistrovat. Neměly jsme téměř žádnou pauzu, ihned jsme zařadily online tréninky," popisuje Drešerová. Na začátku cvičily jen starší žákyně, brzy se připojily i mladší. „Čtyřikrát týdně absolvovaly kondiční tréninky, kardio, posilování a jógu," vypočítává. Důležité bylo, že zůstaly v kontaktu. „Holky věděly, že o ně máme zájem, že v tom nejsou samy," zdůrazňuje trenérka.

Nyní už se připravují pospolu. Z kádru skončila jen jedna slečna. „Dvě jsou na hraně. Jestli budou stíhat, ukáže čas," míní Drešerová. Radost jí udělalo i to, že se děvčata vrátila „až na drobné výjimky v dobré kondici". Půl rok musí být znát, ale jinde dopadli hůře. „Mám zprávy z ostatních klubů, že děti odpadávaly. U nás vydržely. Netvrdím, že všechny měly stoprocentní účast na online trénincích, ale teď naskočily," pochlubí se.

Podobný návrat s sebou nese řadu komplikací. V první řadě se začalo venku. „Nebylo jednoduché sehnat kurty. Ty byly zabrané veřejností. Časy tréninků máme proto posunuté do dřívějších hodin. Holkám skončila rotace ve škole, mají odpoledky, je pro ně složité tréninky stíhat," vypočítává Drešerová. „Všechno je hektičtější než před pandemií, věci ještě nedostaly pevný řád. Teď v pondělí nevíme, jestli v úterý proběhne trénink, nebo bude pršet, a já začnu zajišťovat tělocvičnu."

Naštěstí situace dovolila, že už i mladé volejbalistky mohou do haly. „Venku i uvnitř plníme veškerá vládní nařízení. Trénují jen covid negativní děti. Kdo je testovaný ve škole, nemá problém, jeho rodiče jen podepíší čestné prohlášení. Kdo prodělal nemoc, je chráněný 90 dnů. Ostatní čekají samotesty. I ty nosíme s sebou," objasňuje Drešerová. Lvice (různého věku) do konce školního roku absolvují pět turnajů, všechny venku. Nadále tak kombinují tréninky na antuce i v tělocvičně.

Zatím se turnaje netýkají juniorek a kadetek, které do „lví rodiny" přibyly teprve před několika dny. „Všechno vzniklo náhodou. Oslovily mě holky, které jsem kdysi vedla v přípravce. Poté přestoupily do Olympu a později do Španielky," vypravuje Drešerová. Bývalé svěřenkyně na ni prostě nezapomněly. Ten příběh je jednoduchý: z Řep odešel trenér a malý klub na nového neměl peníze. „Prosily, abych se o ně postarala."

Foto: Lvi Praha

Trenérka Eva Drešerová a její Lvice si mohou oddechnout, pandemii zvládly.

Podobnou žádost nemohla přejít mlčením. „Samozřejmě jsem neměla pravomoc rozhodnout. V klubu jsem ale našla podporu," říká. Nakonec všechno dobře dopadlo, Lvi budou mít extraligu juniorek a první ligu kadetek, Španielka se přihlásí do pražského přeboru a stane se „farmou". K juniorkám prý přijde nový trenér – „výrazný typ". Drešerová si vezme na starost kadetky. „Zatím jsem vedla maximálně žákyně. Vnímám to jako výzvu. Takovou, která se neodmítá," doplňuje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články