Hlavní obsah

Česká senzace. Salač byl na Sachsenringu nejrychlejší

Sachsenring

Na další životní úspěch dosáhl český motocyklista Filip Salač, který poprvé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa Moto3 z prvního místa. Devatenáctiletý český jezdec dnes vyhrál kvalifikaci nejslabší třídy šampionátu na Sachsenringu v Německu.

Foto: Team Snipers, ČTK

Filip Salač na Sachsenringu vyhrál kvalifikaci ve třídě Moto3.

Článek

"Za dnešní den jsem strašně rád, protože se mi povedla pole position! Vůbec jsem to nečekal, včera ve druhém tréninku se nám v tom horku nedařilo, takže mým cílem byl postup do druhé části kvalifikace a tam to nějak dát," uvedl Salač v tiskové zprávě Autoklubu ČR.

Člen týmu Rivacold Snipers se nakonec díky pátému času z tréninků dostal přímo do druhé části kvalifikace a v té byl nejrychlejší ze všech. Na rozpálené trati se Salač jako jediný dostal pod minutu a 27 sekund.

Foto: Team Snipers, ČTK

Filip Salač na Sachsenringu.

Druhý Ital Dennis Foggia na něj ztratil 183 tisícin sekundy, přední řadu v neděli doplní Japonec Tacuki Suzuki. Španělský lídr šampionátu Pedro Acosta byl v kvalifikaci až třináctý. Závod Moto3 odstartuje v 11:00.

"Věděl jsem, že při kvalifikaci bude teplo. Nasadili jsme nové pneumatiky hned pro první výjezd v kvalifikaci, to byla správná strategie. Jel jsem hranu hned od začátku a podařilo se mi zajet své první pole position. Jsem za to strašně rád a mám skvělou výchozí pozici na zítra," radoval se Salač.

Dosud poslední kvalifikační prvenství vybojoval z českých závodníků Jakub Kornfeil rovněž ve třídě Moto3. Tomu se to podařilo na domácí Velké ceně České republiky v Brně před třemi lety.

Salač byl dosud v kvalifikaci nejlépe šestý. Do druhé startovní řady se prosadil předloni ve Valencii. Letos v květnu dojel v závodu ve Francii druhý a poprvé v MS vystoupil na stupně vítězů. "Teď je potřeba ustát tlak, vybrat správné pneumatiky a půjdu si užít závod. Držte mi palce," dodal český jezdec.

V MotoGP skončila série pěti kvalifikačních vítězství Francouze Fabia Quartarara. Svého krajana předčil o 11 tisícin sekundy Johann Zarco, který za ním v průběžném pořadí MS po sedmi závodech na druhém místě zaostává o 14 bodů. Radost z první pole position od loňské Velké ceny České republiky v Brně mu nepokazil ani následný pád.

"Konečně se mi povedlo využít v závěru ideálně pneumatiky. Snažil jsem se jet, co to šlo, až do konce. Uletěl mi předek a nemohl jsem nic dělat. Jenom jsem chránil sebe. Jsem v pořádku," řekl Zarco.

Kvalifikace na GP Německa, závod MS silničních motocyklů na Sachsenringu:
Moto3:
1. Salač (ČR/Honda) 1:26,913
2. Foggia (It./Honda) -0,183
3. Suzuki (Jap./Honda) -0,214.
Moto2:
1. Fernández (Šp./Kalex) 1:23,397
2. Di Giannantonio (It./Kalex) -0,347
3. Gardner (Austr./Kalex) -0,372.
MotoGP:
1. Zarco (Fr./Ducati) 1:20,236
2. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,011
3. A. Espargaró (Šp./Aprilia) -0,211.

Reklama

Související témata: