Hlavní obsah

Španělsko - ČR 1:3České volejbalistky zvládly úvod ME

Plovdiv
Aktualizováno

České volejbalistky zvládly vstup do mistrovství Evropy. Na úvod bojů ve skupině B hrané v Plovdivu porazily Španělky 3:1 po setech 22:25, 25:20, 25:22 a 25:20. V pátek se svěřenkyně řeckého trenéra Jannise Athanasopulose utkají s Němkami.

Článek

Výhrou nad Španělkami, kterým tak oplatily červnovou prohru z duelu o třetí místo v Evropské lize, udělaly volejbalistky důležitý krok k postupu do osmifinále, do něhož se z šestičlenné skupiny dostanou čtyři týmy. Češky mají ve skupině ještě Polsko, Řecko a domácí Bulharsko.

"V prvním a třetím setu jsme bojovali sami se sebou, ale v koncovkách našli řešení. Nebylo to naše nejlepší představení, ale proti Španělkám bylo potřeba vyhrát a jsem rád, že se to povedlo za tři body," řekl kouč Athanasopulos na webu turnaje.

Do sestavy volejbalistek se vrátila smečařka Mlejnková, která vynechala kvůli problémům s ramenem Evropskou ligu, aby byla připravena na šampionát. A nejlepších tuzemská hráčka posledních let ukázala svoji sílu - s dvaadvaceti body vévodila statistice utkání.

Úvod ale Češkám příliš nevyšel, hrály nedůrazně a prohrávaly 3:10 a ještě 10:17. "Říkala jsem si, ježíšmarjá, to bude těžké, ale snažily jsme se zůstat klidné," řekla Mlejnková. Právě při jejím podání Češky přitlačily a snížily na 15:17. Po bloku Trnkové srovnaly na 20:20, podání kapitánky Kossányiové znamenalo i vedení 21:20, ale po chybách koncovku ztratily.

Od druhého setu hrály Češky s větší energií a soupeřky přehrávaly. Na blok přišla Jehlářová místo Šimáňové a univerzálku Orvošovou, které se nedařilo, nahradila Kojdová. Volejbalistky dostávaly soupeřky pod tlak podáním a ve zbytku utkání většinou určovaly vývoj.

Po zisku druhého setu si trošku zkomplikovaly koncovku třetí sady, v které vedly 23:17 a nechaly Španěly snížit na rozdíl bodu, ale utéct sadu si už nenechaly. Ve čtvrtém setu odskočily do náskoku na 17:13 a po zkaženém servisu Španělek proměnily třetí mečbol.

"Vítězství pro nás a naše plány hodně znamená. Našimi klíčovými zápasy jsou duely se Španělskem a Řeckem, ale můžeme překvapit i velké favoritky," uvedla Mlejnková a dodala: "Po tomhle vítězství můžeme jít do dalších zápasů sebejistější."

Na ME se Češky vrátily po čtyřech letech. Předloni na vrcholné akci starého kontinentu po čtrnácti letech chyběly. V roce 2017 vypadly v osmifinále a celkově skončily dvanácté.

Mistrovství Evropy volejbalistek - skupina B v Plovdivu:
Španělsko - ČR 1:3 (22, -20, -22, -20)
Rozhodčí: Boulangerová (Belg.), Kaiserová (Fr.). Čas: 113 min. Diváci: 147.
Sestava a body ČR: Kossányiová 11, Trnková 12, Orvošová 1, Mlejnková 22, Šimáňová, Valková 3, libero Dostálová - Kojdová 12, Bajusz, Jehlářová 7. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Španělska: Montorová a Castelanová po 17.
Další výsledky
Skupina A (Bělehrad):
Srbsko - Bosna a Hercegovina 3:0 (11, 18, 14)
Skupina B (Plovdiv):
Německo - Polsko 1:3 (-22, 23, -21, -22)
Skupina C (Zadar):
Chorvatsko - Švýcarsko 3:0 (20, 19, 21)
Skupina D (Kluž):
Švédsko - Finsko 3:2 (-24, -17, 19, 25, 13)
Nizozemsko - Ukrajina 3:0 (17, 12, 22)

Reklama

Související témata: