Hlavní obsah

Skončí jihlavská pohádka titulem? Pražská stálice je proti, čeká se drama

Před pěti lety hrál tým amerického fotbalu Vysočina Gladiators jen čtvrtou nejvyšší soutěž, teď sahá po mistrovském titulu. Cestu na úplný vrchol mu v Czech Bowlu (v sobotu od 18.00 na ČT sport) zkusí zatarasit obhájci triumfu z předloňské, tedy poslední dohrané, sezony Prague Lions.

Foto: Petr Milfait

Linebacker Vysočina Gladiators Petr Kratochvíl se raduje z touchdownu při zápase s Prague Lions v základní části. V ní pokaždé zvítězil domácí tým.

Článek

Bude to souboj zavedené značky proti nadšení rostoucího klubu, jenž využívá i zkušeností hráčů Prague Black Panthers, kteří po přesunu do rakouské ligy už o český titul nehrají. „Poslední dva tři roky ukazujeme, že jsme stabilní organizace, na roli týmu, který chtějí ostatní porazit, jsme zvyklí,“ říká kouč Gladiators Ondřej Paulus.

Oba celky si připsaly v základní části po jedné porážce, vždy ve vzájemném zápase. „Máme zkušenosti i systém, který funguje, věřím, že jsme si nechali nějaké trumfy v kapse,“ hlásí po letech strávených u Lions už perfektní češtinou americký kouč Zach Harrod.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČAAF (@caaf_cz)

Loni Lions nedohranou sezonu kvůli koronaviru vynechali. „Naši hráči sami se rozhodli, že nechtěli hrát. Nakonec jsme měli pravdu, bylo to správné rozhodnutí," hlásil kouč. Prožil obtížný rok a půl plný omezení. „Držet ten tým pohromadě přes byla možná nejtěžší práce v mém životě trenéra. Udrželi jsme se pohromadě a to je skoro zázrak," oddechl si.

Oba týmy využívají na klíčových pozicích quarterbacka světoběžníky původem z USA. Vysočinský Clark Hazlett hrál ve Francii či Mexiku, Shazzon Mumphrey z Lions působil třeba ve Švédsku či Polsku. „Jako Američan se do Czech Bowlu nedostanete každý den, jednou o tom budu vyprávět dětem,“ usmívá se Hazlett. „Čekám, že se bude rozhodovat až v poslední čtvrtině,“ predikuje.

„Mezi týmy není velký rozdíl, to bylo vidět v základní části. Kdo se vyvaruje chyb a bude disciplinovaný, vyhraje,“ přikyvuje Mumphrey.

Reklama

Související témata: