Hlavní obsah

Zkušený trenér v NFL končí. Posílal homofobní a rasistické e-maily

Washington/Praha

Zámořský sport řeší skandál. Jon Gruden, hlavní trenér celku NFL Las Vegas Raiders, rezignoval na svou funkci. Osmapadesátiletý kouč neustál tlak veřejnosti poté, co se v amerických médiích objevily e-maily staré několik let, v nichž měl Gruden používat homofobní, rasistické a misogynní výrazy.

Foto: Robert Hanashiro, Reuters

Zkušený trenér amerického fotbalu Jon Gruden.

Článek

„Miluji tým Raiders a nechci být na obtíž," stojí v pondělním prohlášení trenéra ke své rezignaci. „Děkuji všem hráčům, trenérům, zaměstnancům a fanouškům Raiders, nikdy jsem nikomu nechtěl ublížit," uzavřel Gruden svou druhou štaci u týmu, který vedl od roku 2018 a před tím mezi lety 1998-2001.

V deníku Wall Street Journal se minulý týden objevila informace o tom, že Gruden v e-mailu z roku 2011 popsal ředitele hráčské asociace DeMaurice Smitha, funkcionáře černé barvy pleti, jako toho chlápka se „rty velkými jako pneumatiky michelin".

Tehdy se trenér ještě rezignovat nechystal a své několik let staré prohlášení vysvětloval. Velké rty měly popisovat lháře a ne černocha.

Jenže v pondělí se objevily další e-maily v deníku New York Times. V nich Gruden popisoval komisaře NFL jako „teplouše" a „bezradnou antifotbalovou k***u". V další elektronické korespondenci měl Gruden psát, že komisař tlačil na tehdejšího kouče St. Louis Rams Jeffa Fishera, aby angažoval „teplouše".

Gruden je v roli kouče vítězem Super Bowlu, který v roce 2002 získal s celkem Tampa Bay Buccaneers. Jako trenér v NFL má za sebou na různých pozicích téměř 20letou kariéru. Působil také jako expert televizní stanice ESPN.

Reklama