Hlavní obsah

Liga basketbalistek změnila systém, dva týmy se přestěhovaly

Basketbalová liga žen, která odstartuje v sobotu, změnila hrací systém. Oproti minulému ročníku se po 22 kolech základní části nerozdělí soutěž na tři skupiny, ale jen na dvě. Nováčkem je SŠMH Brno, takže se mezi 12 týmy objeví hned tři z moravské metropole. Další změnou je přesun DSK Basketballu z pražského Radotína do Nymburka a VŠE Praha do Edenu spojené zároveň s přejmenováním na Slavii Praha.

Článek

Vedení ŽBL se v minulé sezóně rozhodlo vyzkoušet systém se třemi skupinami nadstavbové části, který se však příliš neosvědčil. Proto se vrací ke dvěma skupinám po šesti týmech. Ve skupině A1 se bude bojovat o lepší postavení pro play off. Ve skupině A2 o dvě postupové příčky do play off a také o to, které dva týmy půjdou do baráže s dvěma nejlepšími celky první ligy.

"Vloni to z časových důvodů po olympijských hrách a před mistrovstvím Evropy bohužel jinak udělat nešlo," řekl na dnešní tiskové konferenci sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Baráž na jaře nevyšla Pardubicím, místo kterých do ligy postoupil třetí brněnský celek SŠMH. Brno i Praha tak mají po třech účastnících.

Kartičky pro fanoušky

Sezóna přinese i novinku pro fanoušky, kteří budou moci sbírat podpisové kartičky hráček i trenérů. "Chtěli bychom vytvořit sběratelské kolekce a nabídnout je fanouškům. Kluby navíc vytvoří prostor pro získání podpisů hráček po zápasech," řekl guvernér ŽBL Ladislav Jirsa.

Hlavním favoritem soutěže je šampion předchozích tří ročníků USK Praha. Pod vedením trenérky Natálie Hejkové chce prorazit i v Evropské lize a přivedl nové posily. Tou hlavní by měla být španělská rozehrávačka a čerstvá mistryně Evropy Laia Palauová.

IMOS Brno se bude snažit znovu USK cestu za titulem přinejmenším zkomplikovat jako na jaře, kdy se finále rozhodovalo až v pátém utkání. Brnu už však nepomůže Hana Horáková, která ukončila kariéru.

Nadcházející ročník bude zároveň přípravou na mistrovství světa 2014 a reprezentační trenér Lubor Blažek doufá, že se v lize ukážou v dobrém světle adeptky nominace. "Příští rok bych rád věnoval pokračující obměně týmu tak, aby naším vrcholem bylo mistrovství Evropy 2015. Nyní na Evropě už byly nové hráčky a ukázalo se to jako prospěšné. Chci v tom pokračovat a mám v plánu objíždět ligové zápasy a pozorně vybírat hráčky pro reprezentaci," uvedl Blažek.

Reklama