Hlavní obsah

Děčín mi otevřel bránu do světa, děkoval Bartoň po návratu do mateřského klubu

Děčín

Po patnácti letech si zahrál současný kapitán české basketbalové reprezentace Luboš Bartoň za BK Děčín. Právě jeho premiéra byla hlavním hitem hodně sledovaného souboje s Pardubicemi v rámci prvního kola Mattoni NBL. A třiatřicetiletý tahoun potvrdil, že je připraven svému týmu pomoci ještě minimálně v jednom utkání.

Foto: Josef Pešout, Právo

Kapitán české basketbalové reprezentace Luboš Bartoň.

Článek

S jakými pocity jste absolvoval na děčínské palubovce ligový zápas znovu v dresu místního celku?

Nejprve bych rád poděkoval za možnost vrátit se takříkajíc domů a zahrát si za Děčín, který mi otevřel bránu do světového basketbalu. Jmenovitě díky patří prezidentu klubu panu Chrastnému. Vážím si toho, že jsem při zápase s Pardubicemi mohl poblahopřát děčínské basketbalové legendě panu Slavomíru Bednářovi k jeho devadesátinám. Znám ho od svých patnácti let a snad i vítězství nad Pardubicemi bylo pro něj výborným dárkem. Atmosféra byla suprová. S týmem jsem teprve od pátku a hned druhý den jsem hrál ligové utkání. Možná to ve hře trošku skřípalo, ale jsem spokojen s produkcí družstva a víceméně i se svým výkonem.

Už loni jste okusil Mattoni NBL v barvách USK Praha. Můžete tehdejší epizodu porovnat s nynějším obdobím?

Podobnosti mezi oběma působeními tam jsou. Nejvíc v tom, že i teď jsem naskočil s otevřeným kontraktem, který mi umožňuje případný odchod do zahraničí. Do USK jsem přišel v době, kdy byla liga v plném proudu, konkrétně před vánoci. A tým měl za sebou černou sérii. USK potřebovalo pomoci a já potřeboval hrát. I v Děčíně se nám moje angažmá hodilo vzájemně. Momentálně tým řeší problém ohledně Jakuba Houšky, marodícího se zápalem plic. Prostě protnul se oboustranný zájem.

Fanoušci se asi ptají, jak dlouho zůstanete?

Sám nevím a je zbytečné nad tím polemizovat. Ale budu tady minimálně na dva zápasy. To je stoprocentní. Už jsem odehrál jeden proti Pardubicím a chystám se i na ten druhý. I kdyby přišla okamžitá nabídka, tak ve středu určitě ještě nastoupím za Děčín.

Takže se soustředíte jen na aktuální působení?

Ano, nechci přemýšlet o nějakých variantách. Odblokuji myšlenky na to, co může nastat v příštích dnech. Hledím si faktu, že mám nové spoluhráče. Děčín je letos složený prakticky jen z českých hráčů. I ten jediný cizinec Venta ze Slovinska mi přijde jako Čech, protože naši ligu hraje pět let a umí perfektně česky.

Dovedete odhadnout děčínské ambice?

To je těžké po jednom zápase. Kluci ale mají dobrý základ. Mentalita by měla být taková, že pokud se míří nejvýše, a když se tam nedostřelí, tak zůstanete pořád vysoko. První šestka v tabulce je asi reálná. Uvidíme, jak budeme hrát. A co se mě týká a mého podílu na týmovém snažení, tak záleží také na tom, jak tady budu dlouho.

Reklama

Související témata: