Hlavní obsah

Česká republika - Nizozemsko 2:3Volejbalisté získali první dva sety, nakonec ale v pětisetové bitvě s Nizozemci padli

Chomutov

Čeští volejbalisté poprvé doma ve Světové lize padli. Ani vítězství v prvních dvou setech nestačilo na skalp favorizovaných Nizozemců. Také třetí domácí vystoupení reprezentantů ve Světové lize se hrálo na maximální počet sad, aby národní tým nakonec po 110 minutách v Chomutově prohrál 2:3.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Český volejbalista Michal Kriško smečuje přes nizozemský trojblok ve složení Nimir Abdel-Aziz (zcela vlevo), Jasper Diefenbach (uprostřed) a Jeroen Rauwerdink.

Článek

Češi i Nizozemci tak mají po pátém kole nejen stejný počet bodů, ale i shodné skóre a ten kdo vyhraje v Chomutově sobotní vzájemný duel, půjde do odvet v nejlepší pozici.

Národní tým předvedl před zraky 2050 diváků v hledišti během utkání dvojí tvář. Nejprve dokázal favorita dostávat do úzkých kvalitním, tvrdým podáním a jak úspěšně tlačil na servis, Nizozemce viditelně trápil horší příjem. Na síti se z českého celku účinně prosazoval smečař Bartoš, v koncovce první sady uhráli Michálek a Mach čtyři přímé body.

Za 20 minut pak národní mužstvo v obrovské herní pohodě získalo druhý set a dovolilo zaskočenému protivníkovi uhrát jen 13 bodů. Od třetího dějství ale najednou bylo všechno jinak. Přestal fungovat český útok středem, nizozemské bloky činily reprezentantům velké potíže.

Kryštof: Od třetího setu jsme vypadli z role

Nebezpečný útok měl najednou k dispozici soupeř, když zářil Overbeeke. K tomu otáčela skóre i jeho slušná obrana na síti. Víc chyb ve hře ničilo snahu českých hráčů. V tie breaku ještě ze stavu 11:13 v pátém setu srovnali Češi krok, pak odvrátili i první nizozemský mečbol, ale ten druhý už znamenal vítěznou tečku pro hosty.

„Hráli jsme moc dobře první dva sety a dostávali podáním Nizozemce do těžkostí. Když soupeř změnil styl příjmu, nereagovali jsme, a v podstatě útočili stereotypně středem a tam naráželi na bezchybný blok. Zatímco soupeři vyšlo střídání nahrávače, u nás točení dua Habr, Haník ke změně nevedlo. Nakonec rozhodlo, že Nizozemsko dokázalo lépe číst hru," hodnotil trenér Zdeněk Šmejkal.

„Veliká škoda, protože jsme těžké utkání rozjeli hodně dobře, ale od třetího setu jsme vypadli z role. Nizozemci pak byli lepší, přes veškerou naši snahu si došli pro výhru," hodnotilo libero českého týmu Martin Kryštof.

Světová liga volejbalistů – skupina E:
Česko–Nizozemsko 2:3 (19, 13, -18, -17, -14)
Rozhodčí: Maclean (Kan.), Isajlovic (Rak.). Čas: 110 min. Diváci: 2050.
Sestava a body ČR: Habr 4, Kriško 11, Michálek 13, A. Bartoš 12, Mach 9, Sobotka 2, libero Kryštof - Haník, Finger 4, Beer 2, Veselý. Trenér: Šmejkal.
Tabulka:
1.ČR5121112:108
2.Nizozemsko5121112:108
3.Portugalsko411118:96
4.Korea410217:105

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.