Hlavní obsah

Bitva o postup skončila slzami, české házenkářky nakonec dělil od ME jediný gól

Brno
Aktualizováno

České házenkářky v Brně prohrály s Polskem 22:25 poslední utkání kvalifikace ME 2014 a promarnily velkou šanci na postup. Přitom reprezentantky si pro udržení druhého místa ve skupině mohly dovolit i porážku rozdílem dvou gólů, jenže doplatily na hodně nevydařenou první půli a přes mohutný finiš nakonec padly o tři branky a při bodové shodě je tak vyřazuje horší vzájemná bilance s Polkami.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Michaela Hrbková z ČR (vpravo) a Karolina Siódmiaková z Polska.

Článek

Začátek byl přitom výborný, Raníková poprvé inkasovala až v šesté minutě a to už měl český tým dvougólový náskok. Polky ale začaly zlobit z rychlých protiútoků a už po čtvrthodině vedly 8:5, což byl rozdíl skóre, který jim stačil na postup.

České družstvo se dostalo do útlumu, na gól čekalo přes osm minut a přišel teprve až po šňůře šesti polských branek za stavu 5:10. „Vlétly jsme na Polky, jak jsme chtěly, ale brzy se přestalo dařit v obraně a přišlo i útočné trápení, kdy balón nešel tak rychle z ruky jak měl a jednoduché góly dávaly Polky a ne my,“ litovala nejlepší střelkyně týmu Hana Kutlvašrová.

Další ostrá spojka Luzumová si nebyla schopná poradit s osobním bráněním, domácí se vůbec nedostávaly k rychlým protiútokům a navrch měl silovější a dynamický projev soupeřek. Šestigólové manko v poločase vyhlíželo hrozivě.

Češky bojovaly, štěstí ale stálo na straně soupeřek

Po přestávce se ale české družstvo probralo, dostalo s podporou bouřící haly v Králově Poli do hry víc agresivity a ve 40. minutě i skóre do podoby, která víc vyhovovala domácím (17:19).

Polky zvedla z krize střelba spojek, navíc se český tým zase dopouštěl chyb a zbytečných ztrát míče. Osm minut před koncem byl stav 19:24, české ženy se ale ještě jednou vrátily do hry. Luzumová se trefila dvakrát za sebou a dvě minuty před koncem snížila na postupových 22:24.

Jenže Polky ještě zareagovaly gólem, když při signalizované pasivitě skórovala proskokem jejich nejlepší hráčka Kudlaczová. Poslední český útok svázala nervozita. Domácí hráčky měly poslední půlminutu míč, jenže klíčovou trefu si nepřipsaly.

„Je mi moc líto, jak utkání dopadlo, ale uteklo nám to v první půli, kdy jsme špatně bránily. Na konci štěstí nestálo při nás,“ říkala pivotka Petra Vítková po svém posledním utkání v reprezentačním dresu. „Přála bych si loučení bez slz, ale sport už je někdy takový,“ smutnila.

„Nejhorší výsledek, který se nám mohl stát. V zápase holky ztratily snad pět nesmyslných balónů, což Polky trestaly a v tom prostě byly lepší. K postupu nám ale nakonec chyběl jediný gól. Rozhodovalo se v podstatě z posledních útoků. Bohužel Polky ho proměnily, my ne," prohlásil po zápase smutný trenér Jan Bašný.

Kvalifikace ME 2014 házenkářek v Brně:
Česko-Polsko 22:25 (10:16)
Nejvíce branek: Kultvašrová 6, Vítková 4, Luzumová 4/1, Crhová 3, Keclíková 3/3 - Kudlaczová 7/2, Gardoniová-Zalewská 5, Wojtasová 5/1, Grzybová a Kulwiňská po 3, rozhodčí A. Konjičanin a D. Konjičanin (oba Bosna a Herceg.), sedmimetrové hody 5/4:5/3, vyloučení 1:4, 2700 diváků.

Reklama