Hlavní obsah

Jedničkou draftu NBA je Kanaďan Wiggins, patří Clevelandu

New York

Jedničkou draftu basketbalové NBA se stal kanadský křídelní hráč Andrew Wiggins z Kansaské univerzity. Syna bývalého hráče NBA Mitchella Wigginse si vybral klub Cleveland Cavaliers, který měl právo první volby druhý rok po sobě a v obou letech zvolil hráče kanadské národnosti. Loni to byl Anthony Bennett.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Jedničkou draftu se stal kanadský křídelní hráč Andrew Wiggins.

Článek

Devatenáctiletý Wiggins měří 203 centimetrů, váží 91 kilogramů a pyšní se výskokem 112 centimetrů. V uplynulé sezoně jako nováček na Kansaské univerzitě stanovil několik rekordů včetně průměru bodů na zápas (17,1).

"Mojí hlavou právě proudí tisíce myšlenek. Můj sen se stal skutečností," rozplýval se po svém zvolení Wiggins. V Clevelandu doufají, že Wiggins bude pro tým větším přínosem než loňská jednička Anthony Bennet, který si v minulé sezóně připsal v průměru jen 4,2 bodu na zápas.

Jako druhý byl na draftu zvolen Jabari Parker, který bude nastupovat v dresu Milwaukee Bucks. Na třetí místo spadl pivot Joel Embiid, který putuje do Philadelphie. S Embiidem se původně počítalo jako s adeptem na první pozici, ale pár dní před draftem si zlomil nohu.

Peterka se do draftu nepřihlásil

Aarona Gordona, nejužitečnějšího hráče loňského mistrovství světa hráčů do 19 let v Praze, si na čtvrtém místě vybralo Orlando. To získalo i největší evropský talent posledních let Chorvata Daria Šariče, který byl zvolen jako dvanáctý v pořadí. Další velká hvězda pražského šampionátu Australan Dante Exum z páté pozice putuje do Utahu.

Z celkem 60 vybraných hráčů je hned třetina jiné národnosti než americké. Ve 2. kole si například Atlanta vybrala 221 centimetrů vysokého pivota z Kapverdských ostrovů Waltera Tavarese.

Do draftu se nakonec nepřihlásil český pivot Martin Peterka z Pardubic, který o tom původně uvažoval. Dal přednost evropskému angažmá. V NBA tak nadále mohou hrát jen dva Češi. Jan Veselý je momentálně volným hráčem po sezóně, kterou prošel Washingtonem a Denverem. Rozehrávač Tomáš Satoranský patří Washingtonu, který nyní řeší, zda ho povolá do týmu, nebo znovu ponechá v Evropě. Wizards při draftu jako jediného vybrali rovněž rozehrávače Jordana Clarksona.

Reklama

Související témata: