Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 3:2Volejbalisté po úžasném obratu porazili ve Světové lize Portugalce a ještě mohou myslet na postup

Opava

Teoretická šance na postup ještě žije. Čeští volejbalisté předvedli úžasný obrat v opavském utkání Světové ligy proti Portugalsku a po více než dvou hodinách slavili výhru 3:2, která jim udržela naději na prvenství ve skupině.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Čeští volejbalisté slaví vítězství

Článek

Už popáté z devíti vystoupení v letní soutěži museli reprezentanti podstoupit pětisetovou bitvu a nakonec z ní po 121 minutách vyšli vítězně a byl to ohromný úspěch nezlomné vůle. Ani za krajně nepříznivého stavu mužstvo nedalo hlavu dolů, přitom v bouřlivé atmosféře opavské haly zpočátku dělali spoustu chyb.

Když se mu ale podařilo zatlačit Portugalsko servisem a taky účinně blokovat na síti, karta se obracela. Většina útočných akcí pak vedla přes Kriška, chytil se střídající smečař Bartoš a výrazně lepší byl český tým rovněž na přihrávce.

Ve třetím setu využil omlazený národní tým druhý setbol, a když se čtvrté dějství vyvíjelo lépe pro Portugalce, zaúřadoval další hráč z lavičky Široký. Při jeho servisu reprezentanti uhráli čtyři body za sebou a šli do vedení (18:17), které už během koncovky nepustili.

Dlouho vyrovnaný byl i tie-break, jenž musel určit vítěze. Nakonec při něm vyšlo opět skvěle české střídání. Haník přišel za stavu 11:11 na servis a už tam vydržel, dokonce ještě připravil pro Veselého mečbol a dvoumetrový český blokař zkušeně položil míč na palubovku, takže více než tisícovka diváků vybuchla nadšením.

„Ohromně si cením nasazení týmu, který nic nezabalil. Hodně pomohli kluci, co střídali. Na hřiště vnesli bojovného ducha a od třetího setu jsme se rapidně zlepšili. Náš volejbalový projev získal na přesnosti, šli jsme do rizika a vyplatilo se," tvrdil trenér Zdeněk Šmejkal a jen litoval zranění Michala Kriška. „Po dopadu ze servisu mu prasklo v levém koleni. Bolí ho to pořád a v sobotu určitě nenastoupí," řekl kouč.

Nad variantami postupu trenér nepřemýšlí. „Nekoukáme na první místo, ale chceme vyhrávat a učit se. Takové zápasy nás naučí nejvíc, chceme i všechna zbývající utkání odehrát s maximálním nasazením," doplnil Šmejkal.

Odvetu s Portugalci hrají reprezentanti v Opavě v sobotu od 16 h, účinkování ve skupině završí příští týden dvěma zápasy v Nizozemsku.

Světová liga volejbalistů - skupina E v Opavě:
Česko - Portugalsko 3:2 (-18, -23, 23, 23, 11)
Sestava Česka: Veselý 8, Linz 6, Holubec 6, Habr 7, Kriško 14, Michálek 11, liber Kryštof - A. Bartoš 7, Široký 6, Finger 8, Haník. Pořadí skupiny E: 1. Portugalsko 16, 2. Nizozemí 14, 3. Česko 12, 4. Korea 9.

Reklama

Související témata: