Hlavní obsah

Česko - Korea 61:51Odvalily první balvan. Mladé basketbalistky přemohly v Klatovech vlastní nervozitu i houževnatě bránící Koreu

Klatovy

Praly se vlastní nervozitou i houževnatými soupeřkami z Koreje. Pro české basketbalistky bylo úvodní utkání na mistrovství světa do 17 let pořádným testem herní i psychické připravenosti, ale nakonec jim v Klatovech po výhře rozdílem deseti bodů spadnul pořádný balvan z duše.

Foto: Václav Mudra

Z úvodního vystoupení mladých českých basketbalistek proti Koreji.

Článek

Vítězný vstup do turnaje, na němž by české reprezentantky rády důstojně navázaly na loňské senzační evropské stříbro ze šampionátu kadetek, může být určující pro další cestu. „První zápas je vždycky důležitý pro klid, pohodu i patřičnou dávku sebedůvěry Můžeme se od něčeho odpíchnout, za to jsem rád," říkal trenér Richard Fousek.

Ze začátku měly mladé reprezentantky ale velký problém přizpůsobit se asijskému stylu a po čtvrthodině prohrávaly 13:20, když česká úspěšnost střelby spadla pod dvacet procent. „Na holkách byla přece jen znát stopa nervozity ze šampionátu před domácím publikem. Přes tisíc lidí v hledišti, to je tlak, který dosud nezažily a je tam i ten šutr zodpovědnosti. Chvíli trvalo, než se dokázaly nastartovat," vykládal český kouč.

„Napětí z domácího prostředí jsme vnímaly hlavně při rozcvičce," mínila Petra Holešínská. „Možná nám i to trochu svázalo ruce, ale naštěstí to z nás ještě včas během utkání spadlo," ulevila si nejlepší střelkyně družstva Julia Reisingerová a přiznávala, že každá z hráček měla pořádný rodinný fanklub v hledišti.

Ještě do poločasu se domácím dívkám povedlo skóre obrátit díky důsledné hře pod koš, kde mohly využít výškovou převahu. Navíc se tím otevíral i prostor ke střelbě zdálky a Holešínská proměňovala důležité trojky. „Urputná zónová obrana Korejek dávala takovou možnost, občas se nějaká střela povedla," tvrdila.

Dcera střílí jako máma

Korejky sice nabraly až osmibodové manko, ale vlastní dobrý pohyb a především zbytečné české ztráty míče je ještě vrátily do hry. Pět minut před koncem tak za stavu 45:46 zase soupeřky z Asie vedly. Navíc se domácím v té chvíli vyfaulovala Šípová a další klíčová pivotka Reisingerová dohrávala se čtyřmi fauly.

Šestnáctiletá Julia, dcera historicky nejlepší střelkyně ligy basketbalistek si ale v kritické chvíli poradila skvěle a její kouše navedly české mládí v báječné klatovské atmosféře na vítěznou cestu. Přece jenom tam byly chvíle, kdy jsme se o výsledek bály, ale věříme si, že dokážeme otáčet i zápasy, v nichž se nedaří," usmála se Reisingerová.

„Chtěli jsme hrát přes dlouhé, ale ne vždy se to dařilo. Když jsme se soustředili a zahráli takhle útok, pak se dařilo dávat jednoduché koše. Na druhé straně tam však bylo i dost chyb, kdy holky začaly něco vymýšlet a zbytečně přicházely o balóny. Dokázaly se však několikrát kousnout a výhra je pro ně sladkou odměnou," hodnotil Fousek a přiznával, že nervozitu na sobě nechtěl dát znát. „Holky potřebují z lavičky cítit spíš jistotu," doplnil kouč, jehož tým hraje v neděli s Maďarskem a v úterý zakončí skupinu proti Kanadě. „Věřím, že předvedmee klidnější a lepší hru," doufal Fousek.

MS basketbalistek do 17 let v Klatovech:
Skupina A
Česko - Korea 61:51
Nejvíce bodů: Reisingerová 21, Holešínská 14, Šípová a Šoukalová po 6 – Pak Či-su 22, An He-či 12, Kim Či-jong 5, Kim Je-čchin 4, 1100 diváků, čtvrtiny 11:14, 15:11, 13:11, 22:15.
Skupina B (Klatovy):
Brazílie–Egypt 87:47
Španělsko–Itálie 71:39.
Skupina C (Plzeň):
Austrálie–Japonsko 54:46
Slovensko–Mexiko 54:36
Skupina D (Plzeň):
USA–Čína 69:41.

Reklama

Související témata: