Hlavní obsah

Házenkářky v kvalifikaci ME narazí na Srbsko, Ukrajinu a Itálii

České házenkářky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2016 ve Švédsku utkají se Srbskem, Ukrajinou a Itálií. Rozhodl o tom dnešní los v jednom z pěti pořadatelských měst šampionátu Kristianstadu. Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé ze sedmi skupin a nejlepší celek z třetích míst.

Foto: Sport.cz

Česká házenkářka Helena Štěrbová (vlevo) na ilustračním snímku z kvalifikačního utkání s Litvou.

Článek

Tým trenéra Jana Bašného byl před losem, na němž se podílela hráčka místního Kristianstadu a reprezentantka Martina Crhová, nasazen ve druhém ze čtyř výkonnostních košů. Z nejsilnějšího koše dostal Srbky, které předloni na domácím světovém šampionátu získaly stříbro. Na prosincovém mistrovství Evropy ale skončily až na předposledním 15. místě před Ukrajinou, dalším soupeřem českého celku.

Se Srbkami Češky naposledy hrály na evropském šampionátu v roce 2012 v Bělehradu a prohrály 24:28. Tamtéž narazily i na Ukrajinu, kterou zdolaly 25:22.

"Na první pohled jsme mohli dopadnout mnohem hůř, a to především z prvního koše. Víme, že to nebude nic jednoduchého, ale pokusíme se o vítězství ve skupině. Ale hlavně chceme postoupit. Neznámou bude Ukrajina, která se pokusí promluvit do pořadí na prvních dvou místech," uvedl v tiskové zprávě asistent trenéra Jan Bělka.

Spokojená s losem byla i kapitánka Kristýna Salčáková. "Ta skupina se mi líbí hodně. Je přijatelná a naším jediným cílem je postup. Všechny tři týmy už jsme porazily, takže víme, že to jde. Navíc Srbky nyní nejsou úplně top, mají problémy s trenérem a rozpory v družstvu. Přestože může skupina vypadat jako záludná, pro mě je hratelná," řekla Salčáková.

V kvalifikaci se týmy utkají systémem každý s každým doma a venku. Bude se hrát ve třech dvojzápasových cyklech letos v říjnu a příští rok v březnu a v červnu. Šampionát se koná od 4. do 18. prosince 2016.

Los kvalifikačních skupin:
Skupina 1:
Norsko, Rumunsko, Bělorusko, Litva
Skupina 2:
Srbsko, ČR, Ukrajina, Itálie
Skupina 3:
Španělsko, Nizozemsko, Rakousko, vítěz první fáze
Skupina 4:
Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko
Skupina 5:
Maďarsko, Polsko, Slovensko, vítěz první fáze
Skupina 6:
Dánsko, Rusko, Turecko, Portugalsko
Skupina 7:
Francie, Německo, Island, Švýcarsko

Reklama