Hlavní obsah

Házenkáři Lovosic se chystají na svoje premiérové finále v extralize

Lovosice

Nejúspěšnější sezónu v historii klubu prožívají házenkáři Lovosic. Po zisku Českého poháru nepolevili v úsilí ani v extraligovém play off a mají před sebou boje ve finále o titul! Severočeský tým se střetne s vítězem základní části extraligy Plzní. Série začíná v sobotu 9. května v Plzni, kde se hraje i druhý zápas hned o den později.

Článek

Lovosičtí se ještě v polovině sezóny pohybovali až kolem osmého místa v tabulce, ale poté nastartovali vynikající šňůru. Do play off šli ze šestého místa a postupně vyřadili třetí Duklu Praha a páté KP Brno. A to po výborných výkonech, když se jim podařilo otočit s Brnem sérii ze stavu 0:2 na 3:2.

„Kluci bojovali do poslední vteřiny. Byť jsme nebyli ani proti jednomu ze soupeřů favority, dokázali jsme se zkoncentrovat na rozhodující chvíle," pravil lovosický trenér Vladimír Šuma.

Mezi semifinále a startem finále byla dlouhá pauza, ale v Lovosicích věří, že ani zápasový výpadek nic neubral na obětavosti, nasazení a pracovitosti hráčů. Už samotné finále bude pro lovosické házenkáře, trenéry, realizační tým i všechny diváky velkým zážitkem.

Podle papírových předpokladů by měli být favority házenkáři Plzně. Nejen, že jsou obhájci titulu, ale sezónou procházejí bez zaváhání. V play-off vyřadili silné celky Frýdku-Místku a Karviné. Zajímavostí finále je, že se v rolích trenérů potkávají dva bývalí vynikající čeští reprezentanti a spoluhráči z národního týmu - plzeňský Martin Šetlík a lovosický Vladimír Šuma.

Do Plzně se na zápasy chystá i velká enkláva lovosických fanoušků. V Lovosicích se bude hrát třetí duel série v sobotu 16. května.

Motl oceňuje Motlíka

Hodně natěšení jsou na finálovou sérii i hlavní aktéři ze severočeského tábora, tedy hráči. Tým bude hodně spoléhat na Jiřího Motla, který dal v semifinálové části do sítě KP Brno čtyřiadvacet gólů, z toho osm v rozhodujícím zápase. „Jelikož jsem extraligu nehrál v jiném než lovosickém dresu, je pro mě finále play off dosavadním vrcholem klubové kariéry. Známe síly všech protihráčů a myslím, že klíčovou postavou soupeře je můj „skorojmenovec" - nesmírně zkušený brankář Radek Motlík. Pokud jde o úvodní dva zápasy v Plzni, je naším velkým snem aspoň jednou venku vyhrát," svěřil se Motl.

Jan Landa slavil titul s pražskou Duklou jako její kapitán před čtyřmi lety právě po vítězném utkání posledního kola soutěže v Lovosicích, kam se jako místní odchovanec následně vrátil. A nyní v jejich dresu má už jisté stříbro, ale právě vlastní zkušenost se ziskem extraligové trofeje je pro něj hnacím motorem. Brankář Artur Adamík poznal mistrovskou radost v Karviné, kde ale jako třetí gólman nastupoval sporadicky. Pavel Chroustovský zažil finále na začátku svojí kariéry v barvách Dukly Praha. „Ale to jsme prohráli s Karvinou 0:3 na zápasy. Moc si vážím toho, že nejen já, ale celé lovosické družstvo máme šanci zahrát si o titul," podotkl zkušený házenkář.

Reklama

Související témata: