Hlavní obsah

Důvěra vymizela. Sluková zvolila rozpad, Kolocová chtěla krizi překonat

Praha

Od základní školy spolu seděly v lavici, staly se z nich nerozlučné kamarádky a postupem času i špičková a populární dvojice Kiki a Maki. Teď společná cesta plážových volejbalistek Kristýny Kolocové a Markéty Slukové končí. A pochopitelně se to neobešlo bez emocí…

Kiki a Maki o konci společné sportovní kariéry.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Na jednom konci stolu Kolocová, na druhém Sluková, mezi nimi předseda představenstva jejich zastupující agentury Sport Invest David Trávníček. Úsměvů, které zdobí tradičně tváře oblíbené dvojice, bylo na této tiskové konferenci poskrovnu. Slukové se třásl hlas, i Kolocová by si uměla představit příjemnější odpoledne. „Je to hodně těžké," neskrývala.

Rozhodnutí zrálo déle

Hned na úvod zaznělo potvrzení informace, která už probleskla médii minulý týden: pátý pár z londýnské olympiády a vítězky dvou turnajů světové série z loňského roku společně končí. V půlce sezóny, rok před olympiádou v Riu...

Iniciátorkou rozchodu byla Sluková, jejímž životním partnerem je trenér teď už bývalé dvojice Simon Nausch. Po sérii nevýrazných výsledků této sezóny jí v hlavě uzrála myšlenka, že cesty obou dlouholetých parťaček by se měly rozdělit.

„Trápily jsme se nějakou dobu, nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Už v přípravě a pak i v sezóně vykrystalizovaly problémy, u nichž jsme nedokázaly najít společné řešení. Jsou to věci dlouhodobějšího charakteru," konstatovala Sluková.

Každá měla jinou vůli

Její názor se ale výrazně liší od náhledu Kolocové. „Krizi jsem také vnímala, ale neměli jsme všichni stejnou vůli ji překonat. Já chtěla volit tuhle cestu, Markéty rozhodnutí bylo jiné," ohlásila Kolocová.

Bylo znát, jak ji krach dlouhá léta fungující dvojice štve, přesto se silným slovům vyhýbala. „Křivda? Může to tak být viděno, ale nemyslím, že to je správné slovo. To rozhodnutí se mi nelíbí, víc na něm tratím a nemyslela jsem, že to tak dopadne," neskrývala.

Problémy s komunikací

Mohla se Sluková více snažit odvrátit rozpad? V těchto týdnech by hráčky potřebovaly objíždět turnaje a sbírat body pro kvalifikaci na olympiádu do Ria.

„Vydržely jsme krásných deset let, ale teď jsme se dostaly do fáze, kdy nejsme schopny najít společnou cestu. Nemělo cenu to dál oddalovat, bylo by to zbytečné trápení pokračovat jen ze setrvačnosti. Bylo by to neuctivé k sobě, Kristýně i lidem, kteří do toho investovali energii," vysvětlovala 27letá hráčka.

Její rusovlasá parťačka ale jen zlehka zakroutila hlavou. „Vůči našim partnerům, federaci a lidem, co nám fandili, měla být sezóna dohraná," namítá. Od úterý měly obě bojovat o evropské medaile v Klagenfurtu, ale cestu pochopitelně zrušily.

„Ano, poslední turnaje jsme se trápily, měly problémy s komunikací. Ale každá máme hranici nastavenou jinde, já myslela, že prostor na snažení ještě byl. To je zásadní rozdíl," prohlásila Kolocová.

Sluková bude hrát s Hermannovou

Důvěra byla nejčastěji skloňovaným důvodem rozpadu sportovního vztahu, který byl obdobou manželství. Většinu roku trávily obě hráčky spolu, objížděly celý svět. „Všichni na tom máme podíl, každý má svůj názor. Důvěra vymizela, to je základní. Každý jsme se snažili s tím bojovat, ale z mé strany to nedávalo smysl," ujistila Sluková.

Na rozdíl od své parťačky už má jasno, jak bude její kariéra pokračovat, dohromady se dá s Barborou Hermannovou, byť sama odmítá přímou souvislost mezi rozpadem zavedené dvojice a oslovením nové parťačky. „Báru jsem oslovila až poté, co jsme si vše řekly," hlásila Sluková.

Nicméně ani rozpad druhé nejlepší české dvojice neproběhl ve zcela přátelském duchu, což dokumentovala facebooková zpráva na oficiálním účtu dvojice Hermannová-Bonnerová.

„Dnes ráno mi spoluhráčka Barbora Hermannová sdělila, že přijala nabídku šéftrenéra českého beachvolejbalu a životního partnera M. Slukové vytvořit novou dvojici Hermannová-Sluková. (...) Jsem zklamaná z nesportovního chování Báry," napsala Martina Bonnerová v pátek.

Na kafe? Nejdřív za pár týdnů

Nabízející se úplné prostřídání partnerek a vznik nové dvojice Kolocová-Bonnerová se vzhledem k typologii obou hráček zřejmě neuskuteční. „Na dlouhodobé bázi je to sci-fi. Ani jedna nejsme blokařka," připomíná Kolocová, jíž se ale moc variant nenabízí.

„Já s tou situací počítala méně, tak jsem se na ni ani nepřipravovala. Teď budu přemýšlet, co se sebou dál, jestli se v Česku dá najít někdo, s kým by se dalo bojovat o vyšší příčky, aby mi to dávalo smysl," přiznává Kolocová, že ji čeká nelehký úkol.

Po tiskové konferenci už se každá z hráček vydala svou cestou. Spojí se ještě někdy aspoň na přátelském posezení u kávy? V nejbližších dnech určitě ne. „Zeptejte se za pár týdnů. Teď je to bolestivé," uznala Sluková. „Za mě to bude chtít nějaký čas, teď to na kafe nebude. A jestli za měsíc, rok nebo pár let, těžko říct," dodala její bývalá spoluhráčka.

Podaří se nové dvojici Sluková - Hermannová probojovat na olympijské hry do Ria de Janeiro?
Ano
7,2 %
Ne
92,8 %
Celkem hlasovalo 15192 čtenářů.

Reklama