Hlavní obsah

Výrazné vítězství přineslo házenkářům postup

PLZEŇ

Čeští házenkáři v posledním utkání předkvalifikace MS porazili v sobotu v Plzni Makedonii vysoko 43:25 a zajistili si postup do červnového dvojzápasu o šampionát. Soupeře v něm budou znát po kvalifikačním losu, který proběhne 5. února v Curychu.

Článek

"Ukázala se naše kvalita. Zápas v Makedonii se nám nepovedl, teď jsme dokázali soupeři vrátit porážku i s úroky. Zahráli jsme koncentrovaně, dobře z obrany a prosadili se i v koncovce," hodnotil po výhře rozdílem osmnácti branek spokojený trenér Pavel Pauza.

Úvod důležitého zápasu vyšel české reprezentaci perfektně. Házl se postaral o první dva góly a v brance čaroval Galia, na nějž dlouho Makedonci nemohli vyzrát. V 7. minutě to bylo už 5:0, když hodně těsná obrana domácích nutila soupeře střílet z nepřipravených pozic, naopak útoky nebojácně zakončovali z křídel Filip a Nocar.

Náskok důrazně hrajících českých házenkářů rychle rostl až ke stavu 9:1 ve 12. minutě a nadšení vyprodané haly neznalo mezí.

Galia dál držel tým

Teprve když Makedonci začali osobně bránit spojky Házla s Jíchou, přibrzdili tím trochu náš postupný útok, ale korigovat skóre se jim nedařilo, protože Galia předváděl další skvělé zákroky a spolehlivě pracovala i obrana. Právě tam získávali naši hráči míče pro rychlé brejky, takže ve 26. minutě vedli již 20:11 a otěže zápasu drželi pevně v rukou.

Poločasový osmibrankový náskok se brzy po změně stran povedlo zvýšit, už ve 40. minutě to bylo 29:16 a zbytek zápasu představoval exhibici rozjetého národního týmu, který hlavně v útoku prokázal velkou sílu a parádní zápas odchytal Galia.

Makedonci pochopili, že šanci na úspěch nemají a ke konci trochu přeháněli tvrdost. Nakonec jim národní tým nadělil 43 branek, což je víc než outsiderovi z Kypru.

"Uspět v předkvalifikaci byla povinnost, zvláště když jsme pokazili utkání v Makedonii. V Plzni nám pomohly soustředěný výkon a plná hala," řekl Petr Házl, jenž slavil úspěšný návrat po sedmi letech do reprezentačního dresu.

"Šlo nám o všechno a bylo moc důležité, že se povedl úvod. Chytli jsme se v obraně, sebedůvěra Makedonců šla dolů a postupně jsme je přestříleli a jasně přehráli," s potěšením komentoval zápas brankář Martin Galia. "Byl jsem od začátku přesvědčen, že vyhrajeme. Uplatnili jsme důraz v obraně, z ní pak mohli vyrážet do brejků a v útoku jsme také dobře proměňovali," doplnil nejlepší střelec českého mužstva Filip Jícha.

Předkvalifikace MS 2007: Česko-Makedonie 43:25
Nejvíce branek: Jícha 7, Filip 7/1, Nocar 5, Házl 5/2, Heinz a Hrubý po 4, Szymanski a Kubeš po 3 - Alušovski 7, Stojanovič 7/1, Jovič, Lazarov a Dimovski po 2, rozhodčí Oie a Togstad (Nor.), 1880 diváků, poločas 22:14.

Reklama

Související témata: