Hlavní obsah

České volejbalové šampióny čeká v Lize mistrů kvalifikace

Řím

Čeští volejbaloví šampióni Liberec a Prostějov začnou Ligu mistrů, respektive Ligu mistryň v kvalifikaci, která se po změně systému elitních soutěží bude nově hrát. Hráči Dukly byli nasazeni do třetího kvalifikačního kola, prostějovské volejbalistky mají cestu do hlavní fáze ještě složitější.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Liberec ve třetím kole narazí na vítěze duelu mezi běloruským Strojitělem Minsk a finským týmem Tiikeritem Kokkola. "Naším cílem je postoupit do základní skupiny. Ovšem ani jeden z této dvojice v kvalifikaci není lehkým protivníkem. Nyní začínáme zjišťovat podrobnější informace o sestavách," řekl ČTK trenér Michal Nekola.

Pro Prostějov vede cesta mezi elitu přes dvě kola. Ve druhém čekají maďarské šampionky z týmu Linamar Békéscsaba a pokud Hanačky splní roli favorita, půjdou na lepšího z dvojice Maccabi Haifa - Dabrowa Górnicza. Soutěže byly rozlosovány ve čtvrtek večer v Římě.

"Proti Békéscsabě bychom měli splnit roli favorita. Papírově by měla postoupit proti nám Górnicza, která už bude velice kvalitním soupeřem. Po předcházejících osmi letech působení v Lize mistryň se pokusíme dostat do hlavního turnaje," poznamenal předseda správní rady prostějovského klubu Petr Chytil.

Liberec začne kvalifikaci venku

Po změně herního systému a zúžení počtu účastníků zůstane v hlavním turnaji mužů 20 týmů v pěti skupinách. Do soutěže se přihlásilo 36 družstev z 25 zemí. Na základě nových národních koeficientů bylo nasazeno 12 celků a zbývajících osm účastníků vzejde z kvalifikace.

V Lize mistryň bude v hlavním turnaji pouze šestnáct týmů. Dvanáct nasazených doplní čtyři vítězové kvalifikací. Zájem startovat v Lize mistryň mělo 30 družstev z 22 zemí. Poražení z kvalifikací budou pokračovat v Poháru CEV.

Pokud Liberec postoupí, ve skupině ho čekají Berlín, Civitanova a Rzeszów. Volejbalistky Prostějova by se dostaly do skupiny s Fenerbahce Istanbul, Azerrailem Baku a francouzským celkem St. Raphaël.

Liberec začne kvalifikaci 16. listopadu venku, domácí odvetu sehraje 20. listopadu. Hanačky začnou 1. listopadu v Maďarsku, odveta v Prostějově bude o čtyři dny později. Třetí kolo se odehraje následně do poloviny listopadu.

Reklama

Související témata: