Hlavní obsah

Házenkářky se na ME utkají s Černou Horou, Dánskem a Maďarskem

České házenkářky se na prosincovém mistrovství Evropy ve Švédsku utkají ve skupině C s šampionkami z roku 2012 a stříbrnými z olympijských her v Londýně Černou Horou, Dánskem a Maďarskem. Všechny zápasy ve skupině odehrají v Malmö. Rozhodl o tom páteční los v Göteborgu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Česká házenkářka Jana Knedlíková (vpředu) po vítězném kvalifikačním zápase s Ukrajinou.

Článek

„Na výběr moc nebylo. Pro nás jsou všichni soupeři těžcí, ale los nám přiděl ty skoro nejobtížnější. Tři celky, které proti nám budou stát, mají reálné medailové ambice," neskrýval zklamání bezprostředně po losu trenér českého týmu Jan Bašný.  „Máme nejsilnějšího soupeře z každého koše, ale nebudeme se vymlouvat, je to realita. Zkusíme alespoň jeden zápas vyhrát, to si dáme jako cíl," uvažuje realisticky trenér.

Na předchozím ME Bašného svěřenkyně chyběly, před čtyřmi lety obsadily 12. místo. Účast na turnaji ve Švédsku si zajistily díky druhému místu v kvalifikaci za Srbskem. Na evropském šampionátu, který měl premiéru v roce 1994, si zahrají popáté. Jejich nejlepším výsledkem je 8. místo z let 1994 a 2002.

Češky na velké akci poprvé od roku 2013

Na velké akci se Češky, které byly při dnešním losu v posledním čtvrtém koši, představí poprvé od MS 2013. Z nejvýše nasazené čtveřice týmů dostaly Černou Horu, s níž dvakrát prohrály v kvalifikaci předloňského ME. Tam nakonec obhájkyně z Černé Hory obsadily čtvrtou příčku.

Na loňském světovém šampionátu skončily Černohorky osmé, když ve čtvrtfinále těsně podlehly pozdějším vítězkám z Norska. Ještě o dvě příčky lépe dopadly domácí Dánky, mistryně Evropy z let 1994, 1996 a 2002. Maďarky, jež mají rovněž na kontě evropské zlato, loni obsadily 11. místo.

Kromě Malmö se bude hrát ještě ve Stockholmu, Göteborgu, Kristianstadu a Helsingborgu. Šampionát začne 4. prosince, finále je na programu o 14 dnů později. Titul obhajuje Norsko, které je se šesti zlaty suverénně nejúspěšnější zemí historie ME.

Los ME:
Skupina A:
Švédsko
Srbsko
Španělsko
Slovinsko
Skupina B:
Nizozemsko
Francie
Německo
Polsko
Skupina C:
Černá Hora
Maďarsko
Dánsko
ČR
Skupina D:
Norsko
Rusko
Rumunsko
Chorvatsko

Reklama