Hlavní obsah

Makedonie - Česko 34:27Češi na MS házenkářů nepojedou. Usmažili se v makedonském pekle

Skopje/Praha

Náskok šesti gólů z domácí půdy bohužel nestačil. Čeští házenkáři se na mistrovství světa 2017 přes Makedonii neprobojovali. Odvetu v bouřlivém prostředí ve Skopje prohráli i přes mocný finiš 27:34 a osudově doplatili na desetiminutový gólový výpadek v prvním poločase. Soupeř podpořený diváckým peklem během té doby získal uklidňující náskok a zápas zvládl dovést k postupové tečce.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Snímek z prvního zápasu ve Zlíně. Makedonec Velko Markovski (14) brání Jana Stehlíka (18).

Článek

Český tým v pohodě držel krok jen do 10. minuty, kdy byl stav 6:5. Pak Makedonci ale házeli v krátkém časovém úseku tři sedmičky, všechny proměnili a nadechli se. Navíc dokonale využili dvou přesilovek za sebou a k tomu i jisté zbrklosti a bázlivosti hostů.

Šňůrou osmi branek Makedonie tedy odskočila ve skóre tak výrazně, že úplně smazala svou ztrátu ze zlínského zápasu. Agresivní až zákeřné hře domácích, kterou rumunští sudí tolerovali a trochu tak podléhali atmosféře, prospěl i neudržitelný střelec Manaskov.

Naopak čeští reprezentanti pod tlakem nepříznivě se vyvíjejícího skóre nebyli schopní deset minut vůbec skórovat. Neprosazovali se ze spojek, úplně odstřižený byl pivot a nedařilo se ani roztáhnout hru do křídel. Domácí tým se naopak dostal na vlnu euforie a hodně teatrálních gest mu rozhodčí doslova zbaštili a pískali další vyloučení či sedmičky proti českému týmu.

Bohužel přesně takový scénář si trenéři Filip s Kubešem před zápasem nepřáli. V zádech měli Makedonci navíc přes šest tisíc fanatických diváků a pro mladý český tým bylo v takovém okamžiku moc těžké rozjetého soupeře zastavit.

Ještě větší nebezpečí než barcelonský kanonýr v domácím dresu Lazarov představoval pro českou branku 23letý Manaskov, křídelník německého klubu Rhein Neckar Löwen. Jen v první části totiž vstřelil sám devět branek a bohužel ho neeliminovala ani opakovaná střídání gólmanů Galii či Mrkvy.

Poločasové skóre 19:11 ve prospěch domácích nevěstilo nic dobrého. Po změně stran se z osmibrankového manka, které stavělo do role postupujících Makedonce, bohužel nedařilo reprezentantům přes zjevné herní zlepšení dlouho nic umazat.

Domácí tým si počínal už nesmírně sebevědomě a mohl si na palubovce hodně dovolit. Vždyť velmi často jeho útok končil odpískanou sedmičkou proti české brance. Celkově jich bylo v utkání dvanáct! Hostí se snažili rozličnou rotací hráčů ještě nějak chytit, ale v hodně nepřátelském prostředí v sobě nenacházeli ani dost psychických sil. Až v posledních pěti minutách ještě zkusil odvážný Zdráhala zvrátit osud, bohužel o gól českému týmu postup unikl.

„Jsme dost naštvaní, celou dobu jsme hráli doslova proti všem aktérům utkání," řekl trenér Daniel Kubeš s jasným odkazem na to, že rozhodčí z Rumunska neměli stejný metr na obě družstva. „Podléhali vypjaté atmosféře, přesně toho jsme se báli," přiznal kouč.

Jasný nepoměr podle něj ukazují vyloučení i nařízené sedmičky. „Rozhodně jsme nehráli o tolik tvrději než soupeř, spíš naopak. Měli jsme ale udržet Makedonce déle ve skóre na distanc, ta euforie domácích nahrávala i tomu stylu pískání," krčil rameny Kubeš. „Veliká škoda toho závěru, kdy jsem na kluky fakt pyšný, jak to ještě zdramatizovali. Bohužel ten jeden gól nám k nakonec radosti chyběl," připustil Kubeš.

Odveta kvalifikace MS 2017 házenkářů ve Skopje
Makedonie - Česko 34:27 (19:11)
Nejvíce branek: Manaskov 11/5, K. Lazarov 8/4, Mirkulovski 6, Pribak a Mojsovski po 3 - Zdráhala 6/3, Stehlík 4, Babák a Sobol po 3. Rozhodčí Nicolae Stark a Mihai (oba Rum.), vyloučení 1:6, sedmimetrové hody 12/9:3/3, 6396 diváků - první utkání 22:28, postoupila Makedonie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články