Hlavní obsah

Brno uspořádá finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek

BRNO

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek se uskuteční od 31. března do 2. dubna v Brně v nové hale v Králově Poli. O pořadateli rozhodla v pátek v poledne mezinárodní basketbalová federace FIBA.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Zuzana Žirková z Gambrinusu JME Brno (vlevo) přechází přes Tully Bevilaquaovou z maďarské Šoproně.

Článek

Česká republika se tak na jaře stane centrem evropského klubového basketbalu, protože v Praze se od 28. do 30. dubna uskuteční Final Four Evropské ligy mužů. Ta se sice hraje pod patronací organizace ULEB, ale v soutěži nastupují nejlepší celky kontinentu.

Do Brna se finále euroligy vrátí po sedmi letech, poprvé ale budou mít české mistryně výhodu domácího prostředí. Při prvním pořadatelství turnaje se totiž Brňanky mezi čtyřku nejlepších klubů neprobojovaly. Letos se v semifinále utkají české mistryně s francouzským klubem Valenciennes, druhou dvojici tvoří Samara a Vilnius.

Vedle Brna se o pořádání elitního turnaje ucházeli i všichni tři zbývající účastníci. "Měli jsme ale největší naděje, které se blížily takřka stu procentům. Nic na tom nezměnil ani nečekaný postup litevského Vilniusu. O pořadatelství turnaje se totiž ucházíme už počtvrté a třikrát jsme byli odmítnuti s odkazem na příští rok," řekl ČTK manažer brněnského klubu Jiří Hamza.

Brno má zkušenosti

Brněnské basketbalistky budou hrát v turnaji Final Four pošesté v historii klubu, nikdy ale ještě nedosáhly až na absolutní vrchol. Nejblíže k němu měly loni, kdy ve finále v Samaře prohrály s domácím týmem o tři body 66:69. Dvakrát skončily Brňanky třetí a dvakrát čtvrté.

Final Four se bude hrát v nové hale v Králově Poli. "Chceme zvýšit kapacitu přistavením mobilních tribun tak, aby se do hlediště vešly čtyři tisíce diváků," dodal manažer Hamza. Začátky jednotlivých zápasů budou určeny až po dohodě s Českou televizí.

Brno má s pořádáním vrcholných turnajů FIBA zkušenosti. Po mistrovství Evropy basketbalistek v roce 1995 v hale Rondo se v moravské metropoli uskutečnil o tři roky později kvalifikační turnaj mistrovství Evropy žen a rok nato Final Four Evropské ligy, v kterém triumfoval Ružomberok. V roce 2001 se v Brně konalo mistrovství světa juniorek, předloni mistrovství Evropy basketbalistů do dvaceti let a o rok později i stejná soutěž žen.

Reklama

Související témata: