Hlavní obsah

Volejbalisté Kladna porazili Ostravu a ve finále snížili na 1:2

Volejbalisté Kladna poprvé ve finále porazili Ostravu a po úterním domácím vítězství snížili stav série na 1:2. Stejně jako oba moravské duely i úterní zápas musel rozhodnout až pátý set. Do něho po ošetření naraženého palce nastoupil i kladenský nahrávač Branislav Skladaný a pomohl týmu úřadujících mistrů udržet s Ostravou domácí neporazitelnost v této sezóně.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Bitva o titul bude pokračovat ve čtvrtek v hale Na Sletišti od 17:25. "Myslel jsem si, že mám palec zlomený. Bylo to do stejného místa jako na podzim v Lize mistrů, začalo to opuchat, ale klukům jsem slíbil, že když to půjde, nastoupím. V pátém setu mi moc pomohli. Udělali jsme méně chyb než Ostrava a byli lepší v útoku. To rozhodlo," řekl slovenský reprezentant Skladaný novinářům.

Začátek duelu přinesl několik zvláštností. Poprvé ve finále se hrála státní hymna, která dodala boji o titul ještě více vážnosti, a pak se Kladno po prvním setu ujalo vedení. Dosud vyhrála úvodní sadu vždy Ostrava, ale hala soupeře, v níž v této sezoně nastoupila teprve podruhé, jako by ji zaskočila. Zvlášť pro univerzála Konečného byla délka kurtu několikrát krátká a hlavní úderná síla týmu DHL v závěru střídala.

Stejně jako v Ostravě musel i druhý finalista přidat na plochu sedadla, aby uspokojil zájem diváků. Hosté podcenili úvodní minuty, rychle prohrávali 2:6 a to se s nimi táhlo po celý první set. Kladno spolehlivě útočilo a ze strany soupeře se mu dostalo až překvapivě malého odporu.

První mečbol měli volejbalisté Kladna

Trenér Tomáš se od druhého setu vrátil k osvědčené základní sestavě, ta se uklidnila a chyby se přesunuly na druhou stranu sítě. Domácí zkazili příliš mnoho servisů, k tomu se přidal špatný příjem a jím také střídající Marel ukončil druhý úsek rovněž v poměru 25:17.

Třetí set začali náporem znovu kladenští hráči, jejich snahu však zchladil podávající Burrow. Při jeho šňůře hosté vymazali čtyřbodovou ztrátu, vyrovnali na 9:9 a skóre se znovu přelévalo bod po bodu. Jako první se k mečbolu propracovalo Kladno a dvěma vydařenými útoky se přiblížilo k vítězství v zápase.

Jenže znovu přišlo uspokojení, zatímco Ostrava se vyburcovala, i když se nemusela nijak zvlášť nadřít. Kladenští hráči totiž zkazili, na co sáhli, v útoku byli bezzubí a jejich zkázu dokonalo zranění nahrávače Skladaného. Při bloku si obnovil z podzimu naražený palec levé ruky a musel odstoupit.

Skládaný dodal kladenským sebevědomí do tie-breaku

Po ošetření se na tie-break do hry vrátil, dodal potřebné sebevědomí kladenskému týmu a ten zázračně ožil. Ostrava nebývale chybovala i při snadných míčích a možnou čtvrteční korunovaci musí odložit minimálně na sobotu do domácí haly.

"Pro dnešní zápas je charakteristické slovo houpačka. Na lavičce jsem vůbec nevěděl, co dělat," přiznal trenér Kladna Jan Svoboda po kvalitativně nejhorším ze tří dosavadních finálových duelů.

"Odehráli jsme zápas v podstatě bez servisu a postupně jsme se horšili v útoku. Úplně nám odešel Ogurčák, v tie-breaku ale asi tentokrát rozhodla naše větší vůle," dodal.

Reklama

Související témata: