Hlavní obsah

Čeští hráči k nám nechtěli, ale cizinci se osvědčují, říká trenér Fortuník o tažení volejbalistů Kladna

Kladno

Jsou překvapením extraligy a mají reálnou šanci na prvenství po základní části soutěže. Volejbalisté VK Kladno zatím trápí ostatní favority, ale nestavějí si vzdušné zámky. „Chtěli jsme se hlavně dostat klidnou cestou do play off, což se podařilo. Jinak se na našich plánech zatím nice nemění,“ říká trenér Milan Fortuník v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout

Trenér kladenských volejbalistů Milan Fortuník.

Článek

Co pro vás znamená průběžné vedení v tabulce s momentálně čtyřbodovým náskokem?

Do sezóny jsme šli s cílem, který odpovídá našim možnostem. Tedy, že máme třetinový rozpočet oproti nejlepším týmům, a tudíž je prioritou umístění do osmé příčky. Dá se říci, že jsme to splnili už v období Vánoc. Od té doby se můžeme chystat na play off.

Jak vidíte kladenské šance na uhájení pozice lídra tabulky?

Může se stát, že nás Karlovarsko, nebo i další týmy přeskočí. Jsme rádi za první místo, ale kdybychom ho případně ztratili, takříkajíc se nic neděje. Chceme samozřejmě co nejvíc vyhrávat, a uvidíme, na co bude naše snažení stačit.

V čem se projevuje symbióza českých hráčů v kladenském dresu se zahraničními posilami?

Čeští hráči k nám nechtěli jít s výjimkou Adama Zajíčka z Dukly Liberec. Prostě se do Kladna nehrnuli. Proto jsme hledali cizince. Z loňska zůstal van Haarlem, další tři jsme přivedli před sezónou. Myslím, že nám pomáhají a odvádějí kvalitní práci. Vyjádřením souhry a týmové bojovnosti je postavení v tabulce.

Našel byste ve hře i rezervy?

Prohráli jsme po sérii třinácti vítězství v Liberci. Tam jsme obrazně řečeno dostali na ústa, ale nedělali jsme z toho vědu. Musíme ještě zapracovat na herním projevu. Není to jen jedna činnost, ale více prvků.

Byla by eventuální extraligová medaile s Kladnem vaším největším trenérským úspěchem?

Trenérsky jsem dosud vedl týmy, které hrály o záchranu v extralize. Zadání pro mě znělo: Nemáme peníze, nemáme hráče, ale potřebujeme hrát tak, abychom nesestoupili. Nějak to udělej. Vytáhl jsem tým Odolena Vody do extraligy, pak jsem odešel.

Ale u jednoho triumfu Kladna jste už byl!

Když v roce 2005 získali titul, působil jsem v klubu na postu sportovního ředitele. To je něco jiného než trenéřina. Vím, že Kladno vyhrálo extraligu i v roce 2010, kdy jsem ale v klubu nepracoval v žádné pozici.

V extralize se v roli trenéra a tudíž i soupeře potkáváte s řadou svých někdejších spoluhráčů z různých týmů. Berete to prestižně?

S libereckým koučem Michalem Nekolou jsme společně hráli za tři kluby. Dál mohu namátkou jmenovat trenéry Petra Broma z Ústí nad Labem, Rendu Dvořáka z Českých Budějovic, Martina Kopa z Příbrami a další. Přehnaná rivalita není z mojí strany na pořadu věci. A doufám, že ani z jejich strany. Spíš mě zajímá, jak kdo trénuje, jestli klade důraz na taktické záměry apod.

Jak se vám v globále líbí extraliga?

Je vyrovnaná. I týmy, které bojují o play off, si dokážou vyšlápnout na někoho z popředí tabulky. To je pro ligu jen dobře. Stejně tak velký počet cizinců, kterých je snad čtyřiačtyřicet. Zkrátka tolik českých kluků tolik není. A jestliže zahraniční hráči pomohou k tomu, aby se úroveň ligy zvedala, jen to jen ku prospěchu.

Reklama

Související témata: