Hlavní obsah

Házenkářské kluby už nechtějí do společné ligy se Slováky. Svaz vyděsila jediná přihláška

Praha

Původní zájem elitních tuzemských mužstev o společnou soutěž se vytratil. Pouze házenkáři Zubří se přihlásili do česko-slovenské extraligy. Ostatní kluby označily po půlročním tápání svazový projekt za nepřipravený a ekonomicky riskantní. Společná soutěž dvou sousedních zemí, která se má letos obnovit po dvanácti letech, se tak možná vůbec nerozběhne.

Foto: Sport.cz

Milan Škvořil z Plzně střílí v zápase proti Zubří. Oba týmy měly participovat i v plánované česko-slovenské lize.

Článek

Šéf Českého svazu házené Radek Bendl se ale své myšlenky nechce vzdát a na úterý svolává mimořádnou schůzku se zástupci všech 12 extraligových klubů. „Chceme ještě učinit poslední pokus o vznik česko-slovenské soutěže," říká s vírou, že mužská liga v nové podobě by přilákala fanoušky a přinesla i víc peněz.

Podobný postoj prezentuje také Michal Balhárek, generální sekretář Zubří. „Pokud nevznikne nová společná mezinárodní soutěž, tak stávající v této podobě bude spíš jen stagnovat. Proto vítáme nový impulz, i když klade větší nároky jak na hráče a realizační týmy, tak i na vedení klubů, ale stále vidíme více pozitiv než negativ," míní činovník aktuálně vedoucího týmu tabulky. Vedle řádně přihlášeného Zubří projevila do lednové uzávěrky přihlášek zájem i pražská Dukla, jenže s podmínkou, že do nové soutěže vstoupí minimálně šest českých klubů, což zatím ani zdaleka splněno není.

Česko-slovenskou extraligu by podle původního návrhu mělo hrát celkem 16 mužstev, deset z Česka a šest slovenských. „Slovenský partner má zájem o spuštění společné soutěže i v případě menšího počtu přihlášených týmů, ale za dané situace by zřejmě projekt padl," říká Daniel Novotný, člen exekutivy Českého svazu házené. Navíc tvrdí, že české kluby už nevyužily ani pozvání na společné setkání se slovenskými stranou. „Slovenský svaz házené i potencionální generální partner plánované soutěže, kterým je nadnárodní společnost z oblasti petrochemického průmyslu dost dobře nechápou, co se děje," dodává Novotný.

České kluby svůj odmítavý postoj vysvětlují právě nedůvěrou ke krokům svazu. „Chtějí po nás teď něco podepsat, přitom sedm měsíců před soutěží vůbec neznáme konkrétní podmínky soutěže, ani detaily, jak by měla fungovat. Jasná není ani finanční náročnost, přitom nikdo z nás rozhodně nechce spadnout do dluhů," vyjadřuje obavy klubů karvinský šéf Jan Truhlář.

Svaz mu namítá, že slibuje minimální peněžní garanci pro celky v česko-slovenské extralize, ale realitou je zatím jen zvýšení přihlašovacího poplatku na 60 tisíc korun. „Stále slyšíme jen nějaké vize a sliby. Ve všech materiálech čtu, co se předpokládá, ale určitého není nic a pověření svazoví činovníci jednají arogantně a z pozice síly, přitom se společná liga zatím prezentuje jako absolutně nepřipravený produkt," míní sportovní ředitel Lovosic Vojtěch Srba.

Vedení svazu teď pod tlakem okolností hledá cestu k domluvě. „Chci věřit, že na schůzce svolané narychlo na 7. února budou partikulární zájmy všech zúčastněných převáženy společnou snahou o posunutí úrovně házené významně vpřed. Já to takhle cítím a věřím, že najdeme ještě cestu pro úspěch tohoto projektu i ochotu upřednostnit vyšší cíle," míní Bendl.

Nechuť klubů však plyne i z negativní zkušenosti z předchozího pokusu o společnou česko-slovenskou soutěž, která zanikla po pětileté existenci v roce 2005, protože marketingově i ekonomicky skomírala a českým klubům po počátečním nadšení už nepřinášela ani sportovní prospěch. U žen je situace jiná, tam se i díky vyrovnané úrovni házené v Česku a na Slovensku drží při životě od roku 2002 společná interliga.

Reklama