Hlavní obsah

Na Štvanici se při oslavách sejdou světové hvězdy. Ale pozor, v házené

Praha

Nevídaná kumulace světových hvězd bude k vidění na pražské Štvanici, kde se ale 21. června místo tenisu bude hrát házená při akci Hvězdy pro legendy. Půjde o připomínku největších úspěchů tohoto sportu u nás, které se skoro až magicky vážou k sedmičkám v letopočtech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Házenkář Filip Jícha.

Článek

V roce 1957 se ženy Československa staly mistryněmi světa, o deset let později získali titul mistrů světa muži. Navíc letos uběhlo 60 let od premiérového zisku PMEZ Duklou a rovněž 45 let od největšího úspěchu tuzemské házené na olympiádě v Mnichově, kde československý tým vyválčil stříbrné medaile.

Při exhibičním zápase světového výběru proti spojené reprezentaci Česka a Slovenska se představí celkem osm hráčů, kteří v minulosti vyhráli světovou anketu Házenkář roku. Vedle Filipa Jíchy (2010) to budou Francouzi Jackson Richardson (1995), Bertrand Gille (2002), Thierry Omeyer (2008), Daniel Narcisse (2012), Němci Daniel Stephan (1998), Henning Fritz (2004) a polský gólman Slawomir Szmal (2009).

Také při ženském zápase budou k vidění vítězky této prestižní ankety Rumunka Cristiana Neaguová (2010, 2015 a 2016), Srbka Andrea Lekičová (2013) i Brazilka Priscila do Nascimentová (2012). Mužský tým světa povedou trenérské legendy, Islanďan Alfred Gíslason a Francouz Claude Onesta, ženský výběr pak Morten Soubak s Heinem Jensenem, kteří budou mít k dispozici i šest hráček letošního vítěze Poháru EHF Rostova.

„Obrovské úspěchy minulosti si zaslouží připomenout slavnostně a jsme rádi, že můžeme vzpomínat na krásné milníky. Chceme to vzít i aktivně, proto jsme pozvali světovou extratřídu a byli jsme nadšení ze zájmu hráčů o celý projekt. To, že jsme sem dostali tato jména, je opravdu výjimečné, všichni se do Prahy moc těší," vysvětluje manažer Karel Nocar.

Oslavy budou třídenní. „Na Štvanici však bude živo už od pondělí 19. června, kdy odstartuje házenkářský maratón. Ve dvou týmech se budou střídat na kurtu pod otevřeným nebem registrovaní i neregistrovaní hráči, kolemjdoucí, žáci škol a známé osobnosti a cílem je hrát symbolických 42,195 hodiny nonstop," prozradil Nocar.

Pokud by pršelo, akce se přesune do haly na Podvinném mlýně. "Tím, že jsme to pojali jako open akci, je pro nás počasí skutečně klíčové. S pokorou vyhlížíme dlouhodobé předpovědi. Doufám, že nám počasí pomůže," řekl prezident svazu Radek Bendl. "Z dlouhodobých statistik jsou 21. a 22. červen nejhezčími dny v roce, tak doufám, že se to potvrdí," dodal Nocar.

Reklama