Hlavní obsah

Řecko - Francie 55:77Francie díky skvělé obraně vybojovala finále a její medailová šňůra z ME trvá už osm let

Praha

Parádní obrana, kterou předvádí Francie po celý evropský šampionát basketbalistek, zafungovala i v semifinále proti Řecku. Obhájkyně stříbra vyhrály v pražské O2 areně 77:55, když v poslední čtvrtině soupeřkám povolily pouhých pět bodů, zatímco samy jich daly pětadvacet. Francouzky tedy čeká v neděli večer boj o titul proti Španělkám, každopádně ale protahují od roku 2009 trvající sérii medailových zisků z ME.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Artemis Spanouová z Řecka a Diandra Tchatchouangová z Francie v semifinále MS basketbalistek.

Článek

Řekyně přitom výborně začaly, opakovaně se trefily zdálky a vedly 7:2, ale Francie rychle odpověděla osmibodovou šňůrou. Upevnit vedení jí pak pomohly rychlé protiútoky. Poprvé v historii o medaili na ME bojující Řecko ale nesložilo zbraně a nasadilo zónovou obranu. Navíc se neustále snažilo tlačit na hráčku s míčem, čímž přimělo soupeřky hned v první čtvrthodině k deseti ztrátám a přiblížilo se na rozdíl jediného koše (26:28).

Polovina basketbalistek z řecké soupisky sice už překročila hranici třiceti let, přesto se dokázaly parádním pohybem vyrovnat zběsilému hernímu tempu nastolenému Francouzkami, které spoléhaly na širokou rotaci dvanáctičlenného kádru. Alespoň na devět minut se dostala na hřiště každá z nich. Naopak nejstarší z Řekyň, 38letá Maltsiová hrála téměř bez střídání.

Francouzky dominovaly

Francie vedená už od roku 2013 trenérkou Garnierovou měla znovu výborně organizovanou obranu a navíc mohla těžit z výškové převahy pod košem. Jasně tak dominovala na doskoku, kde získala celkově o osmnáct míčů víc. Francouzky nepouštěly z ruky obratem v první čtvrtině získané vedení, ale žádný výraznější trhák skóre se jim dlouho nedařil.

Řecké hráčky se držely na dostřel, pomohlo jim celkově osm trojek i neomylnost při trestných hodech. Jenže když na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny nedokázaly téměř pět minut vůbec skórovat, nabraly osudné desetibodové manko. Francie v koncovce zápasu vyrukovala se skutečně neprostupnou obranou, navíc soupeřky vyloženě utahala.

Tři minuty před koncem tak už vedla bezpečně 67:50. Pět dnů po vítězství při vzájemném zápase v základní skupině na Královce tedy znovu získala řecký skalp. Zatímco Francouzky přivezou popáté za sebou z ME cenný kov, Řekyně se utkají o svou historickou první evropskou medaili utkají zítra v 18.00 h proti Belgii, která má úplně stejnou touhou.

„Těší mě, že hráčky byly trpělivé, neztratily koncentraci a věřily tomu, že Řecku dojdou síly, fyzické i mentální. Jsme potřetí za sebou ve finále, což je prima, ale teď stojíme před úkolem zvládnout konečně i ten poslední zápas, aby z toho bylo to kýžené zlato. Francie na ně čeká od roku 2009," prohlásila trenérka vítězek Valerie Garnierová.

„Nechaly jsme na hřišti úplně všechno, co v nás bylo. S Francii to je vždycky extrémně náročný basket, bylo vážně těžké prosadit se přes jejich obranu k volným střelám a k tomu si připočtěte, že šlo i o emočně vyčerpávající bitvu," připustila řecká veteránka Evanthia Maltsiová.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Praze
Semifinále
Řecko - Francie 55:77 (17:23, 30:35, 47:52)
Nejvíce bodů: Kaltsiduová 15, Maltsiová 9, Spanuová 8, Sotiriuová 6 - Miyemová 13, Tchatchouangová 12, Epoupaová 11, Johannesová 10, Ciaková a Chartereauová po 7.
O semifinále Španělsko - Belgie čtete zde
O zápasech o 5.- 8. místo čtěte zde

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.