Hlavní obsah

Volejbalisté porazili Slovensko, ale jdou jen do baráže o ME

OSTRAVA

Čeští volejbalisté porazili v závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy Slovensko 3:1, ale o účast na šampionátu musí dodatečně bojovat v baráži. Přímý postup slaví Slováci, kteří skupinu vyhráli navzdory sobotní porážce v Ostravě. Češi ještě mohli soupeře předstihnout vítězstvím bez ztráty sady, ale naději jim vzala těsná prohra hned na úvod. V zářijové baráži se utkají s Němci.

Článek

Slovenští bojovníci vyválčili postupovou jistotu hned v první sadě, přestože to v ní z počátku vypadalo spíš na debakl. Sebevědomý nástup domácího celku byl podpořen především údernou ofenzivou středem sítě i lepším podáním. Série úspěšných míčů při Pláteníkově servisu vynesla Čechy k šestibodovému trháku, ale za stavu 12:6 se zahajovací idyla začala ztrácet v mlze nevynucených chyb.

Soupeř zlepšil hru na síti, naopak česká reprezentace úplně přišla o jistotu z úvodu utkání. Jak soupeř stahoval manko, čeští volejbalisté kazili i banální herní situace. Eso Jakuba Novotného jim ještě dalo vedení 22:20, jenže souboj nervů lépe zvládli Slováci.

První setbol Lébl odvrátil, pak však v klíčovém okamžiku tým zradilo i štěstí. Hupkův servis po doteku o síť líně přepadl na soupeřovu polovinu a ani obětavé skoky Lébla s Pláteníkem neudržely míč ve vzduchu. Slovenská střídačka explodovala nadšením, zatímco celá porubská hala se ponořila do mrtvolného ticha.

Depresi ze sebe domácí soubor paradoxně vedený slovenským koučem Igorem Prieložným těžce shazoval. Tentokrát měl výhodu, že vlastními chybami jej nastartoval zase soupeř. Cestu k barážové účasti mu ulehčil i trenér Vladimír Přidal, který většinu slovenských opor posadil mezi náhradníky a kombinovaný tým ztratil sílu.

Další dvě sady šly jako přes kopírák: lepší start Slovenska, které však ve druhých polovinách pokaždé podlehlo tlaku a vyklidilo prostor české ofenzivě. Poslední set měli domácí ve své moci už od začátku a zápas až v příliš poklidné atmosféře otočili na svoji stranu.

Selhali v koncovce

Vlastní chyby označil za podstatnou příčinu nezdaru v prvním setu kouč českého týmu Prieložný. "Měli jsme to dobře připravené. Začali jsme tak, jak jsme si představovali, ale laciné chyby nás stály vítězství. Dá se říct, že to byly jakési demoralizující momenty, které nás zlomily," řekl novinářům.

Připustil, že jeho svěřenci v závěru úvodní sady selhali i v koncovce. "Byla to také indispozice našeho útoku. Měli jsme několik akcí dobře rozehraných, ale nezakončili jsme je úspěšně. Koncovka byla takovou směsí smůly a nemohoucnosti," tvrdil Prieložný.

Podle něj si česká reprezentace přidělala na cestě na mistrovství Evropy 2007 v Rusku značné problémy. "Trošku jsme se přepočítali," přiznal Prieložný. Upozornil, že v přípravě na baráž bude tým špatně shánět soupeře. "Herně se připravovat bude velmi obtížné. Baráž bude těsně po Evropské lize a během Světové ligy, neumím si představit, kde budeme hledat sparingpartnery. To je dost negativní fakt," řekl.

Kouč Slováků Vladimír Přidal měl obavy, jak se tým vzpamatuje z ostrého nástupu Čechů. Ti rychle vedli 8:2. "Po následných dvou blocích jsme je však trošku přibrzdili a podařilo se nám je odtáhnout od sítě. Začátek měli skutečně velmi koncentrovaný a dobrý. Důležité bylo, že v koncovce nám přálo štěstí, když se míč přehoupl po našem servisu přes síť na českou stranu," uvedl Přidal.

Stejně jako Prieložný celý zápas rozdělil do dvou fází: na první set a zbytek. Řada změn v sestavě prý byla vynucená. "Po první sadě jsem musel střídat. Tři hráči na mě zaútočili, že jsou hotoví, a že už nemůžou. Přesto jsem čekal, že od hráčů z lavičky bude na hřišti větší tlak," uvedl s tím, že slovenské mužstvo je stále na vzestupu. "Tým je perspektivní a za rok budeme zase dále. Výkonnostně ještě porosteme. Družstvo je motivované a to je velmi důležité," dodal Přidal.

Baráž s Německem, druhým týmem skupiny C, čeští volejbalisté odehrají 2. či 3. září a odvetu o týden později.

Česko - Slovensko 3:1 (-24, 20, 17, 17)
Rozhodčí: Čuk, Manojlovič (oba Srbsko). Čas: 92 min. Diváci: 1100.
Česko: M. Novotný, Staněk, J. Novotný, Pláteník, Lébl, Zapletal, libero Obdržálek - Štokr, Boula, Baránek.
SR: Masný, Ogurčák, Kohút, Diviš, Hupka, Kmeť, libero Pipa - Barbierik, Sopko, Sládeček, Červeň, Beňa.
Dánsko - Maďarsko 1:3 (-21, 20, -23, -24).
Konečná tabulka skupiny B
1. Slovensko64214:910
2. Česko64213:910
3. Maďarsko64214:1110
4. Dánsko6066:186

Reklama

Související témata: