Hlavní obsah

Srbsko - Rusko 87:79Srbsko oplatilo Rusku porážku a ve finále vyzve Slovince

Istanbul

Srbští basketbalisté jsou po osmi letech ve finále mistrovství Evropy. V semifinále šampionátu v Istanbulu oplatili Rusku porážku ze základní skupiny a po výhře 87:79 se v neděli utkají se Slovinskem o první titul od rozdělení Jugoslávie. Rusko čeká duel o bronz se Španělskem.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

RAdost srbských basketbalistů z postupu do finále ME.

Článek

V základní skupině vyhrálo vzájemný duel Rusko 75:72, ale odveta patřila soupeři. Srbsko na výhru zadělalo ve druhé čtvrtině, kdy předváděl skvělý výkon nejvyšší hráč turnaje Boban Marjanovič a spolu s Bogdanem Bogdanovičem se postaral o to, že tým vedl až o 16 bodů. Srbové především ve druhé čtvrtině výborně stříleli s úspěšností přes 70 procent.

Rusko ale držel ve hře nejlepší střelec turnaje Alexej Šved, který se 33 body postaral o druhý nejlepší střelecký výkon šampionátu. Těžkými střelami z dálky včetně šesti trojek táhl svůj tým za obratem a málem se mu to povedlo, když čtyři minuty před koncem snížil na rozdíl dvou bodů.

Pak ale dal klíčovou trojku Vasilije Mičič, uklidnil Srby a vzápětí Bogdanovič ukázal svou extratřídu, když pěti body v řadě rozhodl o výhře. Zápas zakončil na 24 bodech, Marjanovič přidal 18 bodů. Srbové soupeře přehráli pod košem, kde dali o 20 bodů více než Rusko, a silnější lavičkou. Ta přestřílela soupeřovy náhradníky 37:11.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Istanbulu - semifinále:
Srbsko - Rusko 87:79 (25:20, 48:34, 66:57)
Nejvíce bodů: Bogdanovič 24, Marjanovič 18, Lučič 13, Jovič 8 - Šved 33, Voroncevič 14, Mozgov 11, Chvostov 10.

Reklama

Související témata: