Hlavní obsah

Basketbalistky přebírá trenér z ciziny. Svitek dal české nabídce přednost před maďarskou

Praha

Ženskou reprezentaci basketbalistek povede poprvé v historii cizinec. Smlouvu až do ME 2019 u národního týmu dnes podepsal padesátiletý Slovák Štefan Svitek. „Byl pro nás tím žhavým kandidátem a těší nás, že jsme se dohodli,“ prohlásil na adresu nového trenéra místopředseda České basketbalové federace Zdeněk Bříza po pondělním jednání výkonného výboru.

Foto: Sport.cz

Štefan Svitek

Článek

Svitek ve funkci nahrazuje Ivana Beneše, jenž skončil po neúspěchu na domácím ME. „Chtěli jsme k ženské reprezentaci přivést nově cizince a Svitek byla naše první volba. Dokonce nás těší, že upřednostnil českou nabídku před možností pokračovat u Maďarek," doplnil Bříza na adresu nového kouče, jenž naposledy vedl maďarskou reprezentaci, se kterou na červnovém ME porazil právě český výběr. „Moc se nám líbil jeho profesionální přístup i způsob koučinku, proto jsme ho oslovili," dodal Bříza.

Nový trenér zároveň povede maďarský klub Miskolc, ale dostal volnou ruku k výběru realizačního týmu a jako asistentu si vybral vicemistryni světa z roku 2010 Veroniku Bortelovou, která loni ukončila aktivní kariéru. „Měli jsme ambici, aby u týmu byl ženský element, který bude propojovat trenéra a tým. A Svitek si vybral Veroniku. Pro kontinuitu týmu požádal o spolupráci na postu dalšího asistenta Ivana Beneše, se kterým se zná z hráčské kariéry a věří jeho odbornosti," doplnil Bříza a naznačil, že role manažerky komunikace by se mohla ujmout další úspěšná reprezentantka z nedávné minulosti Ivana Večeřová.

Přehled trenérů české reprezentace basketbalistek
Miroslav Vondřička (1993-95)
Jan Karger (1995-97)
Jan Bobrovský (1997-2008)
Milan Veverka (2009)
Lubor Blažek (2009-15)
Ivan Beneš (2016-17)
Štefan Svitek (od 2017)

Svitek začne svou práci s českými ženami už začátkem listopadu, kdy startuje kvalifikace ME 2019. „Začínáme v Německu, pak hrajeme doma se Švýcarskem, takže vletím do toho hodně zostra. Stanovil jsem ale jasný plán, že musíme postoupit," prohlásil nový kouč, který odehrál téměř dvě stovky zápasů za československou reprezentaci.

Oblékal během kariéry dresy Svitu, Košic a Pardubic, působil také v zahraničí. Od roku 2007 se věnuje trenérské práci. S ženami Košic získal čtyři slovenské tituly, vedl také Ružomberok, polské kluby Krakov a Polkowice a téměř čtyři roky prožil na střídačce maďarské reprezentace. Aktuálně působí v Miskolci, kde pod jeho vedením hraje i české křídlo Tereza Pecková.

Reklama