Hlavní obsah

Vítězný recept volejbalistek. Po dortu přisolily servis a Belgičankám brzy přestalo chutnat

Aktualizováno

Los je sice poslal do nejobtížnější skupiny ME, ale české volejbalistky v ázerbájdžánské Gandže odmítly roli outsiderek a našly vítězný recept. Sobotu přitom začaly netradičně dortem při narozeninové oslavě v týmu, ale na palubovce pak už servírovaly volejbalové menu, které Belgičankám brzy přestalo chutnat.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Vydřeli jsme si to, hlavně tím, že jsme soupeřky od druhého setu daleko víc zatlačili podáním. Nabádal jsem hráčky, aby nevzdávaly žádný stav, přisolily servis a Belgičankám braly síly," hodnotil trenér Zdeněk Pommer pro Radiožurnál.

I když v české skupině smrti figurují obhájkyně medailí Nizozemky (stříbro) a Srbky (bronz), tak reprezentantky doufaly, že postupovou bránu do baráže o čtvrtfinále otevřou proti Belgičankám. A povedlo se, sobotní výhra 3:1 dává Česku velikou šanci minimálně zopakovat 11. místo z minulého mistrovství. „Věděl jsem, že rozhodne, kdo bude lépe naladěn a nám k tomu pomohlo, že v koncovkách druhého a třetí setu byly holky šťastnější. I proto že dokázaly hrát agresivněji," doplnil kouč.

Belgičanky přitom obhajují 6. místo a jsou o deset příček ve světovém žebříčku před Českem, které nyní ale může postoupit na jejich úkor. Přitom právě s nimi padla volejbalová reprezentace na minulém mistrovství v baráži o čtvrtfinále a před měsícem prohrála 2:3 i klíčový duel o MS 2018. „Holky měly velikou chuť oplatit Belgii ty porážky. Výkonnostně jsou na tom oba celky podobně. Bylo to hodně o hlavě," uvedl Pommer.

Věděly jsme, že bude moc těžké obstát, ale byla by hloupost předem sklopit hlavu," řekla 30letá univerzálka Aneta Havlíčková Kocmanová, nejstarší z české sestavy. „I když neplatíme za favoritky v žádném zápase, musí se chtít a věřit," uvedla Petra Kojdová, patřící naopak mezi šestici debutantek na ME. Než vyrukovaly na Belgii, stihly reprezentantky právě Kojdové popřát vše nejlepší k sobotním 24. narozeninám.

Dort ochutnaly symbolicky, pořádnou nálož sladkého si schovávaly až na oslavu vítězství, v něž neochvějně věřily. „Sice s námi nikdo moc nepočítal, že vylezeme ze skupiny, ale my jsme tady přece od toho, abychom se o postupové místo popraly. Během utkání jsme se neustále utvrzovaly, že to není nereálné. Bylo důležité zůstat v dobrém naladění a zvládnout to hlavou," uvedla pro Radiožurnál Havlíčková Kocmanová.

Za hrdinku byla Andrea Kossányiová, která přímým bodem z podáním proměnila setbol ve druhém setu a ve třetím dalšími skvělými servisy zastavila Belgii. „Kosy začala výborně podávat, nahodila nás všechny, přidaly jsme se. To byl hodně zlomový bod," řekla smečařka Helena Havelková, která má za sebou dlouhou pauzu po zranění achilovky.

Češky v neděli večer od 18.00 h našeho času zakončí účinkování ve skupině proti Nizozemsku. Pokud předtím Belgie senzačně ve třech setech nezdolá Srbsko, půjdou na hřiště už s postupem v kapse.

Reklama