Hlavní obsah

Dilema volejbalového kapitána: Brazílie, či Japonsko?

Marek BurkertPrávo

Minulou sezónu strávil volejbalista Jakub Novotný v italské Perugii. Zažil atmosféru Ligy mistrů, jenže nedostával tolik šancí, kolik si přál. Momentálně je český univerzál, který už okusil i soutěže v Řecku a Francii, bez angažmá. Růžové vyhlídky na rok strávený s krajanem a navíc velmi dobrým kamarádem Martinem Léblem v jednom týmu nabraly po volejbalové stránce podstatně temnější kontury.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Novotného do hry příliš nepustil jeho klubový konkurent Kubánec Hernandez. "Na jednu stranu to byla pro mě skvělá zkušenost okusit nejlepší soutěž na světě, jenže když člověk vlastně celý rok pořádně nehraje, tak z toho moc radosti mít nemůže." V Perugii přišel na post univerzála další Čech Jan Štokr. Současný kapitán volejbalové reprezentace Novotný se s klubem dohodl na rozvázání spolupráce a nyní stále nemá podepsanou smlouvu na další sezónu.

"Měl jsem dvě nabídky z Itálie. Z A1 i z A2, ale nějak jsme se nedohodli na podmínkách," vykládá Novotný. Na Apeninský poloostrov se ale v nejbližší době stejně vrátí. "Na tři týdny jedu trénovat do Taranta, abych se co nejlíp připravil na další sezónu. Našel jsem si v Itálii spoustu přátel, takže na ni budu stejně vzpomínat v dobrém."

Zvažuje zajímavé nabídky

Sedmadvacetiletý hráč zvažuje dvě exotické nabídky. Ozvaly se mu kluby z Brazílie a z Japonska. "Chci se dostat hlavně někam, kde budu hrát a hrát. Jeden rok sezení na lavičce už stačí," říká Novotný. Při jeho rozhodování můžou hrát roli třeba i vzpomínky. Na první návštěvu Tokia je má skvělé. Před třemi lety tam reprezentace vyhrála oba zápasy Světové ligy. "Navíc Tokio je neuvěřitelné město, byli jsme z něj hodně nadšeni," říká o jedné z úspěšných etap národního týmu.

V současnosti se ale reprezentace nepředvádí zrovna v lichotivém světle. V evropské kvalifikaci skončila až za Slovenskem a v září musí do baráže proti nevyzpytatelnému Německu. "Byla by to pro český volejbal asi dost velká ztráta prestiže, kdybychom se na Evropu nekvalifikovali," obává se Novotný. "Problém byl letos ale i v tom, že tři hráči ze základní šestky seděli v klubech většinou na lavičce. To se muselo projevit."

Český tým má letos jasný cíl: na listopadovém mistrovství světa, které se koná právě v Japonsku, uhrát minimálně osmou příčku. "Já hlavně doufám, že forma půjde nahoru a nebudu u toho chybět. Strašně bych chtěl atmosféru šampionátu zažít. Před čtyřmi roky mě kvůli zranění kouč Velasco do Argentiny nevzal. Nerad bych to prožil podruhé."

Reklama